Vijfde buitenlandse speler in DBL

De gezamenlijke clubs in de Dutch Basketball League mogen komend seizoen maximaal vijf in plaats van vier niet-Nederlandse spelers aantrekken. De uitbreiding van de ‘buitenlandersregeling’ wordt vergezeld van de bepaling dat bij wedstrijden in de DBL te allen tijde minimaal één Nederlandse speler binnen de lijnen dient te staan.

De DBL-clubs geven als reden voor de verruiming van de buitenlandersregel aan dat het niveau van de Nederlandse competitie zal toenemen. Toch gaat er volgens de DBL-site ‘optisch’ niet veel veranderen. Op de site wordt zelfs de verwachting uitgesproken, dat de clubs zullen vasthouden aan hun technisch beleid.

Bob van Oosterhout, eigenaar van New Heroes Den Bosch, is op Facebook – mede namens Jos Frederiks – helder in zijn pertinente afkeuring van de regelwijziging. Van Oosterhout: ‘We zijn faliekant tegen een uitbreiding van 4 naar 5 buitenlanders. Hierbij is het Nederlands basketball in onze ogen totaal, maar dan ook totaal niet gebaat. Aan de ene kant ontstaat er namelijk tot mijn grote verbazing een ‘opleidingsoorlog’ (waarbij het er inmiddels op lijkt dat de New Heroes Basketball Academy aan het opleiden is voor het CTO in Weert (?) en geeft de NBB aan (écht waar!) dat jeugdspelers dienen te worden opgeleid om naar het buitenland te kunnen doorstromen (…), terwijl we aan de andere kant als Eredivisieclubs dit agendapunt in stemming brengen. Ik was geschokt.’

Hoewel Van Oosterhout niet veel zegt over proces en keuzes merkt hij op dat bij de cruciale vergadering van woensdagavond Weert (dat afgelopen seizoen met één buitenlandse speler speelde) en Zwolle (nota bene gekoppeld aan onderwijsinstelling Landstede) ontbraken.

Deel!