Yanken om te janken

De finaleserie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Aris Leeuwarden is een pleidooi voor een nieuwe competitie zonder Amerikanen. Het zijn Nederlandse spelers als Worthy de Jong en Tjoe de Paula die de finale van de play-offs kleur geven.

Zorg en Zekerheid Leiden wisselde tijdens het seizoen zijn spelmaker Tony Gallo in voor Antoine Young. Leiden won er in de competitie 0,29 punten 0,62 assists en per wedstrijd mee. Maar met zijn weinig rustgevende spel in de finale van de play-offs toont Young aan een tweede kat in de Leidse zak te zijn. Young blijft in de play-offs met 4,67 ppg en 1 apg ver onder zijn punten- en assistsgemiddelde.

Erger nog vallen de cijfers aan de andere kant uit voor Jerrell Williams en vooral David Michaels. Laatstgenoemde zakt met gemiddeld 4,33 punten en 4 rebounds steeds verder weg. In de finalereeks levert hij ten opzichte van zijn seizoengemiddelde bijna 6,5 punten en 0,63 rebounds in. Indruk maken is er volstrekt niet bij.

Datzelfde geldt voor Jerrell Williams. De Friese Amerikaan gaat dan weliswaar de boeken in vanwege het 100.000ste play-offpunt dat hij liet aantekenen, het zal het enige wapenfeit zijn waaraan hij herinnerd zal worden. Met 7 punten gemiddeld haalt Williams bij lange na zijn seizoengemiddelde van 14,14 punten niet. Reboundend is zijn inbreng gelijk gebleven (5,33 tegen 5,39 in de competitie).

De 13 (!) punten die beide Amerikanen per wedstrijd laten liggen, worden maar al te graag – balverliefd als hij is – gecompenseerd door hun landgenoot Whit Holcomb-Faye. Die maakt gemiddeld bijna 6 punten per wedstrijd meer, maar deelt dik drie assists minder per finalewedstrijd uit ten opzichte van zijn seizoengemiddelde. Het is maar waar je als coach blij van wordt…

Tijdens de voorbije competitie werden 132 spelers ingezet. De ‘Amerikanen’ (35 in getal) tekenden voor 27 procent van dat aantal. Ze slokten gezamenlijk dik 41 procent van de speeltijd op. Aan de efficiëncy-rating van de eredivisieploegen droegen ze met 47,8 procent bij. Wat inhoudt dat het Nederlandse contingent nog altijd goed was voor een percentuele bijdrage aan de rating van 52,2 procent.

De gemiddelde eredivisiespeler mocht afgelopen seizoen 15,27 minuten spelen. Daarin was hij goed voor 5,89 punten, 2,75 rebounds, 1,17 assists, 0,81 steals, 1,12 turnovers, 0,16 geblokte schoten en 1,43 fouten.

Aan de score van de gemiddelde eredivisiespeler droeg de gemiddelde Amerikaan 2,97 punten en de gemiddelde Nederlander 2,92 punten bij. Een verwaarloosbaar verschil. Reboundend tekende de gemiddelde Nederlander voor een bijdrage van 1,61 rebounds en de gemiddelde Amerikaan voor 1,14 rebounds. Bovendien: in de ‘positieve statistische categorieën’ steals, assists en geblokte schoten droeg de gemiddelde Nederlandse speler méér bij aan de prestatie van de gemiddelde eredivisiespeler dan de gemiddelde Amerikaan. Waarmee in ieder geval statistisch het bewijs wordt geleverd dat de inbreng van de Amerikanen het niveau van het Nederlandse basketball echt niet verder helpt.

Daarom voor wedstrijd vier in de finale van de play-offs een voorstel. Speel dat duel zonder Amerikanen! Om alvast te zien hoe leuk het Nederlands basketball kan zijn wanneer de invloed van derde- en vierderangs Amerikanen volledig wordt ingeperkt.

Alle ruimte voor Worthy de Jong en Tjoe de Paula!

Deel!