WK-kwalificatie bijna zeker voor Oranje na moeizame zege op Albanië

Onderschatting van de tegenstander heeft de Orange Lions een moeizame avond in Amsterdam bezorgd. Nederland won uiteindelijk de tweede pre-WK-kwalificatiewedstrijd van Albanië met 91-77, maar moest voor die zege diep in de reserves tasten. Een van de Toon-aangevende Oranje leeuwen gaf na afloop volmondig toe dat onderschatting ten grondslag had gelegen aan de matige vertoning in de Sporthallen Zuid.

Ondanks alle bedenkingen over de kwaliteit van het gebodene: Nederland won en kan zich met een gerust hart gaan opmaken voor de eerste ronde van de WK-kwalificatie. Het duel markeerde voor hoofdcoach Toon van Helfteren zijn honderdste officiële kwalificatiewedstrijd als speler en als coach. De balans van 66 zeges en 34 nederlagen is indrukwekkend.

Van Helfteren gaat uit van de filosofie dat de opponent van Oranje met maximaal 65 punten het einde van de wedstrijd mag halen. Tegen Albanië kreeg het Nederlands team, dat de eerste helft zonder intensiteit speelde – maar liefst 53 (!!!) punten tegen. Het was nota bene 31 wedstrijden geleden dat Nederland bij rust al zoveel punten te incasseren had gekregen. Op 29 augustus 2017 was de ruststand bij Nederland – Turkije 35-53, maar ja, dat was tegen Turkije… In de laatste 147 wedstrijd kreeg Nederland slechts 5 keer in de eerste helft zoveel punten tegen te verstouwen.

Al na een paar seconden stuiteren was duidelijk dat Nederland met de verkeerde instelling aan de wedstrijd was begonnen. Van Helfteren greep bij zijn eerste wissel dan ook fors in: van de starters Kloof – Voorn – De Jong – Van der Mars en Norel mocht alleen Kloof blijven staan. Opmerkelijk was verder dat Van Helfteren, die veelvuldig staat te coachen bijna de hele eerste helft op de bank bleef zitten.

Op social media werd Arvin Slagter in de rust geciteerd met de veelzeggende uitspraak: ‘We spelen alsof we beter zijn dan Albanië: laat in de tweede helft dan ook zien dat we beter zijn.’

Daar leek het bij vlagen wel op, al kwamen de spetters in het spel van Nederland uitsluitend uit individuele acties: van vooral Jessey Voorn (topscorer met 20 punten) van Jito Kok, van Yannick Franke (15 punten) en – de allermooiste van de avond – van Charlon Kloof. Toen de wedstrijd al gespeeld was en Nederland zich realiseerde dat enige marge voor de return in Tirana geen overbodige luxe was, plaatste Kloof een denderdunk van jewelste. De aanval was er één om in te lijsten. Leon Williams speelde Worthy de Jong aan die op de recht flank Charlon Kloof zag vertrekken. Met twee hoofdknikjes liet Kloof weten wat De Jong moest doen: die verstuurde een hoge pass die door Kloof verschrikkelijk, verpletterend snoeihard werd afgedunkt. In de sprong met zweefvlucht zat alle agressie verpakt van een grotendeels mislukte avond.

Arvin Slagter haalde het eind van de wedstrijd niet. Gebracht vanwege zijn defensieve kwaliteiten moest Slagter na een ongelukkige actie het speelveld verlaten. De kwetsuur liet zich gelukkig niet heel ernstig aanzien. De kneuzing voorkwam dat Slagter later opnieuw als een defensieve stoorzender kon optreden.

Toch grepen de Orange Lions hun tweede zege op zijn en voeren nu ongeslagen de poule aan waarvan ook Oostenrijk deel van uitmaakt. Wanneer Oostenrijk zaterdag opnieuw van Albanië wint, dan is Nederland al zeker van plaatsing voor de eerste WK-kwalificatieronde. Als eerste eindigen in de poule geeft echter voordeel. waardoor Oranje ook de komende dagen nog een doel heeft om naar toe te werken. So wie so mag het publiek in Amsterdam volgende week woensdag tegen Oostenrijk een meer gedreven en beter geconcentreerd Oranje aan het werk zien.

De Orange Lions tegen Albanië waren niet goed; ze wonnen wel.

Deel!