Wit-Russen te sterk voor geradbraakt Oranje

Het Nederlands mannen basketballteam is de oefencampagne voor de EK-kwalificatie met een nederlaag begonnen. Oranje verloor in Minsk met 82-58 van Wit-Rusland. Het was voor het eerst in de historie dat Nederland aan het kortste eind trok tegen de Wit-Russen. Dimeo van der Horst was de Nederlandse topscorer met 9 punten. Mohamed Kherrazi, Josh Duinker en Ralf de Pagter debuteerden voor Nederland met respectievelijk 5, 8 en 3 punten.

Oranje vluchtte niet in excuses, maar de beroerde reis trok weldegelijk een zware wissel op het Nederland. Dat was zondagochtend in alle vroegte vanuit Leiden vertrokken, om in Moscou te worden geconfronteerd met een gecancelde vlucht. Pas om 5 uur op de ochtend van de wedstrijddag kon Oranje de reis naar Minsk vervolgen.

Niet verwonderlijk dus dat het Nederlands team de nodige moeite had het juiste ritme te pakken. Met sterk inside spel van de Wit-Russen Parahouski (16 punten) en Pustahvar (12 punten) werd Oranje in de eerste twee kwarten via 25-13 op een kansloze 50-23 achterstand gezet.

Nederland herpakte zich goed in de tweede helft, die de gelijkwaardigheid van beide ploegen onderstreepte. Mede door de vermoeidheid liet Oranje te veel punten op de vrije worplijn liggen (het schotpercentage van Nederland was 48 procent), waardoor uiteindelijk niet meer dan drie punten op de Wit-Russen kon worden ingelopen.

Voor de dag van morgen hoopt bondscoach Toon van Helfteren met een normale routine de ploeg in een andere uitgangspositie aan het vertrek te krijgen voor het tweede duel. In de ochtenduren staat een training voor Nederland gepland, waarna in de avonduren het tweede duel tegen Wit-Rusland wordt afgewerkt.

Score Oranje: Dimeo van der Horst 9, Sean Cunningham 8, Josh Duinker 8, Jeroen van der List 6, Worthy de Jong 5, Mohamed Kherrazi 5, Kees Akerboom 5, Craig Osaikhwuwuomwan 5, Ralf de Pagter 3, Leon Williams 2, Arvin Slagter 2, Aron Royé 0.

Deel!