Wederom zeer gedegen prestatie van Orange Lions

Het Nederlands team heeft in de strijd om EK-kwalificatie soeverein afgerekend met Oostenrijk. Waren de Oostenrijkers in Leiden nog met drie punten verschil te sterk, in Schwechat was de Oranje zege afgetekend: 75-61. De Orange Lions namen door de overwinning de koppositie in poule B stevig in handen en kunnen zelf bepalen of en wanneer het ticket voor EuroBasket 2017 door de FIBA opgestuurd kan worden.

De zege betekende de derde uitzege op rij in de poule. In totaal heeft Nederland de laatste vijf EK-kwalificatie uitwedstrijden op rij gewonnen. Het oude record stond op 4 uitwedstrijden op rij.

Vooral in het derde kwart liet de formatie van Toon van Helfteren zien waarop het winnend concept van de Orange Lions is gebaseerd: DEFENSE – DEFENSE – DEFENSE! De periode werd op 19-7 in Oranje voordeel afgesloten. De Oostenrijkers – gekende schutters – slaagden er nimmer meer in de aansluiting op de borden te schieten.

De Orange Lions deden het in Schwechat zonder Mohamed Kherrazi, die tijdens de (gewonnen) uitwedstrijd tegen favoriet Duitsland zijn neurs brak. Hoewel Kherrazi al twee seizoenen op rij tot de beste verdediger van de Dutch Basketball League is gekroond, was aan de defensieve tactiek van Oranje geen moment te zien dat een belangrijke schakel ontbrak.

Driekwart van de wedstrijd had Nederland de leiding in handen. Bij de eindafrekening was te zien waarom: de Orange Lions schoten beter, rebounden veel beter (40 om 27), maakten minder fouten, haalden meer punten uit de break, haalden meer punten uit de turnovers van de tegenstanders, haalden meer punten uit tweede kansen en waren effectiever in de afronding onder de ring, de aanwezigheid van de Oostenrijkse center Mahalbasic ten spijt.

Nederland rondt komende woensdag en zaterdag de cyclus in eigen huis af. Eerst wacht in Leiden Denemarken, dat uiterst verrassend na drie verlengingen de Duitsers met 106-102 versloeg. Het slotstuk wordt de confrontatie met de Oosterburen op 17 september in de Vijf Meihal. Eindigt Nederland als eerste in de poule dan ligt er meteen een ticket naar het EK klaar. Wordt Nederland tweede in de poule, dan krijgen de beste nummers twee uit zeven poule de laatste EK-tickets. Omdat er één poule van drie ploegen is worden bij het bepalen van de beste nummers twee in de poules van vier teams de resultaten tegen de nummer vier eerst geschrapt.

Bij gelijk eindigen is het onderlinge resultaat van de ploegen van belang en niet het over all doelsaldo. De laatste twee duels tegen Denemarken en Duitsland bieden dus alle kans om zelf een EK-ticket in de wacht te slepen. Dat zou opnieuw een ongekende prestatie zijn, nadat Nederland vorig jaar voor het eerst in 25 jaar weer met de A-selectie van de partij was op een Europese titelstrijd.

Scores Oranje: Worthy de Jong 19, Jessey Voorn 19, Yannick Franke 12, Roeland Schaftenaar 10, Charlon Kloof 6, Nicolas de Jong 5, Dimeo van der Horst 2, Thomas van der Mars 2, Thomas Koenis 0, Arvin Slagter 0; Stefan Mladenovic d.n.p.

 

1000-2

Deel!