Van der Holst gaat Van Helfteren assisteren bij Orange Lions

Het bestuur van de Stichting NMT heeft Sander van der Holst aangesteld als assistent coach bij het Nederlands mannen basketballteam. Hij gaat vanaf juli samen met hoofdcoach Toon van Helfteren bij de Orange Lions aan de slag. Van der Holst is en blijft de hoofdcoach van New Heroes Den Bosch, dat het vanaf komende zaterdag in de halve finales van de play-offs opneemt tegen Donar Groningen.

Sander van der Holst wordt aan de technische staf van de Orange Lions toegevoegd met de volledige instemming van New Heroes Den Bosch. De Bossche club is tijdens het seizoen 2016-2017 overgenomen door sportmarketeer Bob van Oosterhout, die met het beschikbaar stellen van Sander van der Holst het belang van samenwerken in het Nederlands basketball wil onderstrepen. Van Oosterhout: ‘Wij zijn er trots op dat wij op deze manier een bijdrage aan het Nederlands basketball kunnen leveren. Alleen door samen te werken, kunnen stappen vooruit worden gezet. Ik hoefde er daarom geen seconde over na te denken toen de vraag kwam of Sander aan de staf van Oranje kon worden toegevoegd. Wij staan vol open voor iedere vorm van samenwerking.’

In Sander van der Holst krijgen de Orange Lions er een ervaren ex-international bij. Van der Holst debuteerde op 18 december 1996 onder Toon van Helfteren in een EK-kwalificatieduel tegen Oekraïne. Op 16 september 2006 speelde hij zijn 45ste en laatste interland tegen uitgerekend Albanië.

Dat land speelt deze zomer een cruciale rol in de ambities van de Orange Lions. In augustus moet Nederland namelijk een pre-WK-kwalificatieronde tegen Oostenrijk en Albanië overleven om zich te plaatsen voor de eerste ronde van de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap basketball van 2019 in China. Van der Holst neemt uit zijn laatste interland tegen Albanië in ieder geval de positieve herinnering aan een klinkende 94-55 zege mee.

In de Nederlandse eredivisie speelde Sander van der Holst tussen 1996 en 2006 gedurende twee periodes in Amsterdam en in Zwolle, Nijmegen, Den Bosch en Almere. In 1997 won hij met Amsterdam de NBB Beker. In zijn tweede Amsterdamse periode pakte hij drie keer de landstitel, de FEB Cup en de eindzege in de Amsterdam/Haarlem Basketball Week. In 2006 greep Van der Holst als captain van zijn team opnieuw het landskampioenschap, dit keer met Den Bosch.

In 2010 werd Van der Holst verantwoordelijk voor de Basketball Academy in Den Bosch. Als Hoofd Opleidingen was zijn focus gericht op talentontwikkeling. Onder hoofdcoach Sam Jones debuteerde hij in 2013 als assistent coach bij SPM Shoeters Den Bosch. In twee seizoenen werden in de Brabantse hoofdstad een landstitel en de zege in de Super Cup gevierd. Dit seizoen debuteerde Sander van der Holst bij New Heroes Den Bosch als hoofdcoach in de Dutch Basketball League.

Sander van der Holst volgt bij de Orange Lions als assistent coach Sam Jones op. Jones vertrok na de zomer van 2016 uit Nederland om als coach aan de slag te gaan bij de Canton Charge, in de Amerikaanse staat Ohio. Dat team speelt in de NBA Development League en is eigendom van de regerend NBA-kampioen Cleveland Cavaliers.

Voorzitter Bert Kragtwijk van de Stichting NMT sluit niet uit dat de staf van het Nederlands team nog verder zal worden uitgebreid. Kragtwijk: ‘In het kader van de talentontwikkeling in Nederland zal mogelijk een tweede assistent aan de technische staf worden toegevoegd. Wij willen ook ruimte bieden aan de ontwikkeling van talentvolle begeleiders van onze spelers.’

Deel!