Uniek record Toon van Helfteren in 16.206 dagen

Bondscoach Toon van Helfteren coacht vandaag zijn 84ste interland. Daarmee evenaart hij het record van Ruud Harrewijn. Vanaf morgen – na de wedstrijd tegen Macedonië – mag Van Helfteren zich officieel recordbondscoach noemen. Hij is met 207 interland al recordinternational. Die combinatie – recordbondscoach èn recordinternational – is in de internationale sportwereld UNIEK!

Toon van Helfteren debuteerde in het internationale landenbasketball op 23 april 1971. In Parijs verloor het Nederlands team onder leiding van Harry Kippers de oefeninterland tegen Frankrijk kansloos met 107-65. 16.206 dagen later is Van Helfteren niet alleen recordinternational maar ook record bondscoach. Hij heeft er 44,37 jaren over gedaan. Dat zijn 532,4 maanden of 2.315,14 weken…

In de Volkskrant van vandaag wijst Mart Smeets op complete generaties die door Van Helfteren werden ‘overleefd’. Hij speelde met Kees Akerboom senior in het Nederlands team en coacht nu bij de Orange Lions Kees Akerboom junior. Hij speelde tegen opa Wim Franke en coacht in Oranje nu kleinzoon Yannick. Tussendoor speelde hij tegen Yannicks vader Rolf Franke, die lid is van het bestuur van de organiserende Oranje-stichting NMT. Hetzelfde geldt voor de familie Schaftenaar: Van Helfteren stond in het veld tegenover vader Philip en coacht in het Nederlands team zoon Roeland…

Saillant detail: wanneer Van Helfteren – onverhoopt, onverhoopt, onverhoopt!!! – vandaag van Georgië mocht verliezen, dan komt hij op het recordaantal van 84 interlands met dezelfde winst-verliesbalans als de houder van het record, Ruud Harrewijn. Die boekte 34 zeges en leed als bondscoach 50 nederlagen. Van Helfteren staat nu op 34-49. De ‘verbondenheid’ is zelfs nog groter, omdat Harrewijn zich opwerpt als de zaakwaarnemer van Van Helfteren.

Onderzoek door diverse gekende sporthistorici en statistiekendeskundigen hebben geen vergelijkbare prestatie in de internationale sportwereld kunnen ophoesten. vooralsnog is de prestatie van Van Helfteren – recordinternational èn recordbondscoach – volstrekt UNIEK. De Deen Morton Olsen komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt van de erelijst van Toon van Helfteren. Olsen coachte de Deense ploeg tot nog toe in 160 interlands en is daarmee verreweg koploper in zijn vaderland. Hij speelde bovendien 102 keer in het Deense nationale elftal, maar komt 27 interlands te kort om keeper Peter Schmeichel (129 interlands) als recordinternational te bedreigen.

Toon van Helfteren

Deel!