Uitgeslapen Oranje stukken sterker

Een uitgeslapen Nederlands mannenteam heeft zijn tweede oefenwedstrijd in Minsk tegen Wit-Rusland geconcentreerd omgezet in een 77-70 zege. Josh Duinker was topscorer bij Oranje met 21 punten.

Nederland had in de keurig aangeharkte Wit-Russische hoofdstad Minsk veel profijt van een goede nacht slaap. Had de ploeg een dag eerder vooral tegen de vermoeidheid gevochten, in de tweede ontmoeting voerde concentratie de boventoon.

Morgen is Minsk het toneel voor de jaarlijkse, indrukwekkende militaire parade, maar de blinkend opgepoetste stad was eerder synoniem voor het herwonnen Oranje elan dan dat de thuisploeg er inspiratie uit putte. De Wit-Russische bondscoach was met een selectie van 18 spelers begonnen aan het tweeluik tegen Oranje en koos voor duel twee een nieuwe tactiek en een deels aangepaste spelersgroep. Werd Nederland maandag geconfronteerd met stevig inside spel, in de tweede wedstrijd verschoof de Belarus-aanval zich richting driepuntslijn.

Oranje wist daar vanaf de start echter wel raad mee. Via 17-20 en 29-41 was bij de rust reeds een geruststellende marge opgebouwd. Van Helfteren trok een zone uit de kast, die de Wit-Russen het nodige zweet in de schothanden bezorgde. Toen offensief in de tweede helft werd ingezet, bleek de routine van Arvin Slagter en Worthy de Jong van groot belang.

Slagter speelde weliswaar ongelukkig, maar knapte defensief veel werk op en De Jong vloog bij tijd en wijle door het Wit-Russische zwerk. Met cruciale steals en een paar spetterdunks zorgde hij dat Oranje boog maar niet brak.

Op de beslissende momenten deed ook Kees Akerboom met twee belangrijke scores van zich spreken, maar de meeste bewondering viel toch ten deel aan topscorer Josh Duinker die in zijn tweede optreden voor Oranje speelde als een janrenlange vaste waarde. De Australische Nederlander kon deels profiteren van de nieuwe spelopvatting van de Wit-Russen, maar de manier waarop hij zich aan beide kanten van het veld onder baskets manifesteerde, tekende zijn sobere gedegenheid.

Oranje voelde nog wel druk van Belarus (52-57 na het derde kwart), maar telkens werd de collectieve concentratie van Oranje gesteund door individuele uitschieters. De overwinning mocht echter vooral worden bijgeschreven op de hechtheid van Oranje.

Dat is een belangrijke stap voor bondscoach Toon van Helfteren, die – na overleg met zijn staf – wijselijk besloot Mohamed Kherrazi aan de kant te houden. Kherrazi had in de soms ongecontroleerd harde eerste wedstrijd een polsblessure opgelopen. Bij terugkeer in Nederland (Oranje pakt vannacht pas om 3 uur het vliegtuig retour) zal Kherrazi verder worden behandeld.

Scores Nederland: Josh Duinker 21, Worthy de Jong 18, Arvin Slagter 9, Craig Osaikhwuwuomwan 7, Ralf de Pagter 5, Dimeo van der Horst 5, Sean Cunningham 5, Kees Akerboom 4, Jeroen van der List 3, Aron Royé 0

Deel!