Sterke tweede helft van Donar leidt tot comfortabele Europese zege

In de honderdste Europese wedstrijd van een clubteam uit Groningen heeft Donar de Roemenen van Cluj met 92-72 de maat genomen. De achterstanden uit het eerste (13-17) en tweede kwart (36-43) werden vakkundig weggepoetst. Een ijzersterke rebound lag in de tweede helft aan de basis van het succes. Hoewel de Roemenen 15 van hun 30 driepunters raak schoten, was Donar zo overheersend in het bemachtigen van de missers (46 om 21 rebounds), dat de Roemenen onder de Groningse druk wel moesten breken. Brandyn Curry en Evan Bruinsma (beiden goed voor 23 punten) gingen Donar voor.

Het definitieve breekpunten van de wedstrijd lag halverwege het vierde kwart, toen eerst Sergerio Gipson en vervolgens Brandyn Curry met elk een driepunter de positieve marge van 72-67 opschroefden naar 78-67. Tussendoor miste scherpschutter Sakic nota bene de ring bij een driepuntspoging en overbrugde een bedoeld bommetje van Watson niet eens de helft van de afstand richting de basket, dankzij verdedigend ingrijpen van Arvin Slagter.

Vlak voor tijd sloeg in Martiniplaza in de pan bij een score van Evan Bruinsma die niet bepaald de handen op elkaar kreeg bij Cluj. De Roemenen bogen voortijdig het hoofd en lieten in de bal op eigen helft liggen. Bruinsma greep echter het leder en maakte er 92-72 van. Een weinig sportieve actie, die echter met heel veel minder sportieve acties door de temperamentvolle Roemenen werd beantwoord. Mannen in pakken rukten met oververhitte hoofden op naar het einde van de Groninger bank, waar Bruinsma zich inmiddels had teruggetrokken. De technische fout die coach Mihai Silvasan voor het ordinaire relletje kreeg, bracht Arvin Slagter een seconde voor tijd aan de vrije worplijn. Slagter bekoelde de gemoederen door – zeer verstandig – de vrije worp opzettelijk te missen.

In exact honderd Europese wedstrijden staat de balans van Donar nu op 37 zeges, 2 gelijkespelen en 61 nederlagen. Donar maakte in totaal 7589 punten en kreeg er 7873 tegen. De score waarmee Evan Bruinsma in het eerste kwart de tussenstand op 4-6 bepaalde betekende het 7500ste punt van Donar in de Europa Cuphistorie.

Deel!