Starters goed voor slechts 15 punten: Donar verliest heenwedstrijd van Venezia met 82-72

Donar staat volgende week voor een zware opgave om de finale van de strijd om de FIBA Europe Cup te bereiken. De Groningers gingen in Venetië met 82-72 onderuit tegen Umana Reyer. Bij de rust had Donar nog een 42-43 voorsprong. Drago Pasalic was de Groningse topscorer met 20 punten, vijf meer dan het complete vijftal dat van coach Erik Braal aan het duel mocht beginnen.

Een nederlaag met een veel kleinere marge lag voor Donar binnen handbereik. Diep in het vierde kwart misten Arvin Slagter en Thomas Koenis elk twee vrije worpen. De Groningse defensie gaf aansluitend en vlak voor tijd MarQues Haynes net teveel ruimte om op assist van Austin Daye aan te leggen voor een verre maar spatzuivere driepunter. Een eenvoudige calculatie leert dat Donar voor hetzelfde geld volgende week in Martiniplaza slechts 3 punten had hoeven goed te maken…

Een wijze oud-Donarspeler zei ooit: ‘De medailles zitten in de detailles’. Die uitspraak van Jan Loorbach (chef de mission de Nederlandse Olympische ploeg die 25 medailles haalde tijdens de Zomerspelen van Sydney 2000) werd op een aantal cruciale momenten bewaarheid. Het begon al bij de sprongbal. Die werd door de Kroatische scheidsrechter Dozai evident scheef in Italiaans voordeel opgegooid. In plaats van Donar een eerlijke kans op een gelijkwaardige start te geven, lieten de drie in het grijs Reyer een bliksemstart maken: 11-2. Starter Thomas Koenis had in zijn houterige eerste minuten de grootste moeite om de beweeglijke center Mitchell Watt af te stoppen. Coach Erik Braal moest door de persoonlijke fouten van Koenis en fouten in de zowel de offensieve als defensieve executie rap een aantal omzettingen maken, die wonderwel goed uitpakten. Drago Pasalic hield tegen de Italiaanse luchtmacht het hoofd beter koel. En Bradford Burgess pafte meteen twee driepunters binnen voor de aansluiting bij 17-14.

Alleen voor de manier waarop Brandyn Curry uit de wedstrijd werd gehouden, vond Braal maar moeilijk een passend antwoord. Curry’s allereerste schot in de wedstrijd werd door Watt geblokt, waarna de Groningse aanval voor een overtreding van de 14-secondenregel werd afgefloten. Braal’s tegenstrever Walter de Raffaele had zijn defensieve huiswerk meer dan uitstekend gedaan en had over het voordeel van de twijfel bij het arbitrale trio niet te klagen.

Op de live stream van het duel had de plaatselijk producent de naam ‘Donar’ in de titel afgekort tot ‘DONI’, wat in het Italiaans ‘Geschenken’ betekent. Donar ging na het tonen van bewonderenswaardige veerkracht en improvisatievermogen echter rusten met één punt voorsprong: 42-43. Van cadeautjes was bepaald geen sprake, waarna de Groningers in de tweede helft tot ‘DON’ werden afgekort.

Met het uitblijven van Groningse vrijgevigheid, bleven echter ook de offensieve prestaties van enkele cruciale spelers enigszins achter. Koenis kwam te snel in foutenlast, waardoor Braal een extra zware wissel moest trekken op Drago Pasalic, die op zijn beurt voorbeeldig overeind bleef. De productie van invaller Burgess (14 punten en 11 rebounds) was eveneens zeer welkom, vooral doordat starter Evan Bruinsma het gat in de ring niet kon vinden. Bruinsma was tijdens deze Europese campagne al goed voor 34 punten (tegen Bosna Sarajevo) en 23 punten (tegen Cluj), maar bleef dit keer voor het eerst in 22 Europa Cupwedstrijden op de hatelijke nul steken.

De enige spelers die in de dubbele cijfers eindigden, kwamen allemaal van de bank: Pasalic (20), Burgess (14) en Sergerio Gipson (ook 14 punten). De starters van Donar schoten met z’n vijven niet meer dan 15 punten bij elkaar: Curry 6, Dourisseau 5, Cunningham 2, Koenis 2 en Bruinsma 0. Dat de productie van het startende vijftal zo laag uitpakte, is hopelijk een eenmalige aangelegenheid. Volgende week is het scorend vermogen van de starters geheid hoger. Of het voldoende zal zijn om een kloof van tien punten te dichten, vertelt het koffiedik helaas nog niet…

Deel!