Solide defensie Orange Lions legt basis voor stunt tegen Kroatië

Het Nederlands team onder leiding van Meester Coach Toon van Helfteren is de eerste ronde van de WK-kwalificatie begonnen met een daverende stunt tegen Kroatië. Met een hechte defensie legde Oranje de basis voor de 68-61 zege. Yannick Franke was aanvallende de held van de Orange Lions. Franke was goed voor 24 punten en rondde zijn wonderavond af met een fraaie dunk.

Na vijf nederlagen boekte Oranje voor het eerst in de historie een overwinning op Kroatië. De zege kreeg extra reliëf door de verbluffende cijfers. Slechts 61 punten maakte de bezoekende ploeg van oud-Donar-coach Ivica Skelin. “Daar teken ik voor,” zei Van Helfteren naar afloop. In de filosofie van de Delftenaar begint alles bij een hechte defensie. De opdracht die hij zijn spelers meegeeft, is iedere wedstrijd de tegenstander beneden de 65 punten proberen te houden. Dat die opdracht tegen Kroatië zo wonderwel uitpakte, was een prestatie van formaat: de Kroaten kunnen alles goed, maar schieten kunnen ze als de aller-, allerbesten.

Aanvallend had Nederland het lang niet altijd even makkelijk. De lange mannen van Oranje maakten voor rust slechts twee van de 33 punten. Juist het ontbreken van de ‘tussengroep’ van ‘streak shooters’ in de selectie leek de achilleshiel van Oranje, maar die ogenschijnlijke tekortkoming werd door Yannick Franke solo gelogenstraft. De aanvallende struggle werd bovendien onderstreept door slechts 5 aanvallende rebounds in de hele wedstrijd. Ondanks de zeer attente defensie pakte Nederland in 40 minuten ook slechts 4 steals.

Toch zaten er shaky momenten in de wedstrijd voor de Orange Lions. Een 33-22 voorsprong vlak voor rust (33-31) smolt als sneeuw voor de zon. Ook in de tweede helft viel Oranje een aantal keren terug na eerst een knappe marge te hebben opgebouwd. Dat ook Kroatië niet kon doordrukken, was misschien toch terug te voeren op een incomplete selectie: een aantal topspelers (NBA-spelers) was voor Skelin niet beschikbaar.

Van Helfteren bleef ijzig kalm, daar waar zijn tegenstrever Skelin zich verloor in paniekerig schreeuwen tegen zijn spelers. De Meester Coach van Oranje greep telkens op het juiste moment corrigerend in en iedere correctie sorteerde het gewenste effect. Zelfs de wissel vlak voor tijd van zijn beste schutter Yannick Franke was een uiterst berekenend genomen beslissing. De reboundsituatie leverde via invaller Roeland Schaftenaar balbezit op voor Nederland, waarna Van Helfteren met een bliksemsnelle time out Franke terug bracht voor de slotseconden. Ook die ingreep van Van Helfteren pakte euforisch uit: Franke mocht hangend aan de ring de dikverdiende zege van de Orange Lions vieren.

Was de zege op het veld een stunt van de bovenste plank, dat de Almeerse hal bijna uitverkocht was, mocht evenzeer als een stunt worden betiteld. Zelden trokken de Orange Lions de voorbije jaren zo veel en zulk enthousiast publiek.

In de andere wedstrijd in de poule van Nederland won Italië met 75-70 van Roemenië.

Scores Nederland: Franke 24, Williams 6, De Jong 4, Kloof 5, Hammink 5, Van der Mars 0, Schaftenaar 10, Oudendag 5, Norel 3, Voorn 6, Kok 0.

Deel!