Soeverein Donar trakteert Nederlands basketball op halve finale Europa Cup

Voor het eerst sinds 2001 is een Nederlands clubteam erin geslaagd zich te plaatsen voor de halve finale van één van de Europa Cuptoernooien. Donar rekende soeverein en onbedreigd af met de Montenegrijnen van Mornar Bar: 101-74. Met die uitslag werkten de Groningers de nederlaag met zes punten uit de heenwedstrijd ruim- en ruimschoots weg. Brandyn Curry was de Groningse topscorer met 19 punten, Drago Pasalic en Evan Bruinsma hadden er elk 18, maar het Groningse collectief, het Groningse publiek en het Nederlands basketball waren de grote winnaars.

Veertig minuten langen speelden de Groningers collectief beter dan de tegenstanders uit Montenegro. Het verschil in teamplay werd vooral onderstreept door het grote verschil in assists: Donar liet er 30 turven, waar Mornar Bar op slechts 5 bleef steken.

Het was niet de enige statistische categorie waarin de Groningers hun opponenten volledig overvleugelden. Het schotpercentage van Donar lag 15 procent hoger dan dat van de tegenstanders, maar ook de rebound was stukken beter verzorgd met 43 voor Donar en 26 voor Mornar Bar.

Restte er nog iets van twijfel na het eerste kwart (25-20), bij rust was de halve finale al binnen handbereik: 52-34. Donar begon met een voorsprong van 16 punten (70-54) aan het laatste kwart en bleef volharden in goed verzorgd collectief basketball. De Montenegrijnen en hun Amerikanen  probeerden stuk voor stuk zelf de held uit te hangen. Donar strafte alle solistische acties passend af. Terwijl Mornar Bar de druk probeerde op te voeren, strooiden Teddy Gipson en Sean Cunningham in de slotfase met juweeltjes van no-look-passes, waardoor de Groningse notulist alleen maar meer kramp in de schrijfvingers kreeg. Evan Bruinsma knalde met een onvervalste en spatzuivere driepunter het honderdste punt en de eindstand op de borden. Het was het veertiende bommetje van Donar op 32 pogingen. Mornar Bar bleef ook hier op respectabele afstand met 7 uit 26 driepunters.

In april mag Donar het nu gaan opnemen tegen Reyer Venezia (eerst uit, dan thuis). Het bereiken van de halve finale in een Europees bekertoernooi is geen unicum in het Nederlands basketball, maar wel een dermate grote zeldzaamheid dat van een historische zege gesproken mag worden. De beste Europese prestatie staat nog steeds op naam van EBBC Den Bosch, dat op 21 maart 1979 in Porec de finale van de Europa Cup II speelde tegen de Italianen van Gabetti Cantu. Den Bosch verloor die finale destijds met 83-73. Donar in de vorm zoals geëtaleerd tegen Mornar Bar hoeft in de strijd om de FIBA Europe Cup geen angst te hebben voor de Italianen. Braal en zijn mannen tonen met hun degelijke spelopvatting keer op keer aan dat alles mogelijk is.

Deel!