Recordzege op Albanië brengt Nederland alsnog miraculeuze groepswinst

Nederland gaat als groepswinnaar naar de loting voor de eerste ronde van de WK-kwalificatie. De ploeg van Toon van Helfteren won met 74 punten verschil (37-111), daar waar een zege van 50 punten nodig was. De Orange Lions braken vrijwel ieder interlandrecord.

Afgelopen woensdag na de nederlaag tegen Oostenrijk trok hoofdcoach Toon van Helfteren een diepe frons in zijn voorhoofd, toen hij tegen Mart Smeets zei: ‘En jij denkt dat wij daar met 55 punten kunnen gaan winnen…?’ Nederland had de thuiswedstrijd tegen Albanië met een verschil van 14 voor de poorten van hel weggesleept en keek na het eerste kwart in Tirana nota bene tegen een 16-14 achterstand aan.

Wat de mannen van Van Helfteren – zonder de geblesseerde spelmaker Charlon Kloof – daarna op het plankier toverden, is zelden door een Nederlands team vertoond. Oranje denderde collectief zo verpletterend over de Albanezen, dat de scorer er tureluurs van werd. In een voortdurend gegoochel met cijfers hield de FIBA de eindstand lange tijd op 113 voor Nederland, terwijl 111 de juiste score was. Het honderdste punt van de Orange Lions was een bekroning op de onstuitbare dadendrang van Oranje: bij een mislukte driepunter kwam Jito Kok zo oorverdovend hard uit het plafond vallen voor een doordunk, dat ze in Tirana blij mogen zijn dat de sporthal überhaupt nog op zijn grondvesten staat.

Voor Oostenrijk, dat zich in de Sporthallen Zuid zeker waande van de eerste plaats in de poule na de 71-78 zege op Oranje moet de uitslag van Albanië – Nederland hebben gevoeld als de uitslag van Spanje – Malta (12-1) waardoor het Nederlands voetbalelftal het Europees kampioenschap van 1984 in Frankrijk op doelsaldo misliep.

De wedstrijd markeerde een tsunami aan records:

  • De 74 punten waren een record voor een uitwedstrijd. Het oude record stond sinds 8 november 1962 op 46 punten (Diekirch: Luxemburg – Nederland 43-89);
  • Nooit eerder maakte een Nederlands mannenteam in drie kwarten 97 punten;
  • De laatste keer dat Nederland zo weinig punten tegen kreeg was op 23 maart 1963, toen in Gent Engeland op 97-35 werd gehouden;
  • Ook voor de 13 punten tegen in de tweede helft moesten de geschiedenisboeken van de jaren vijftig worden opengeslagen om bij 14 april 1953 uit te komen. Destijds sloot Oranje de tweede helft af met 37-13;
  • Het grootste verschil ooit in een tweede helft stond op 37 punten. Dat record werd door de Orange Lions naar 53 punten getild;
  • En wie zin heeft om archeologisch werk in de NBB-annalen te verrichten graaft ongetwijfeld nog meer bijzonderheden op.

De wedstrijd markeerde overigens ook de laatste wedstrijd van Peter van Noord als manager van het Nederlands team. Van Noord gaat op 1 september aan de slag als coach van Den Helder Suns. Hij kreeg na afloop van de wedstrijd een door alle spelers gesigneerd shirt met nummer 54 (zijn nummer tijdens zijn collegeloopbaan) en de vermelding ‘Appie’.

Van Helfteren kon Willem Brandwijk zijn officiële debuut laten maken. Brandwijk was met aanstekelijk enthousiasme goed voor 5 punten, waaronder een onvervalste driepunter.

Zes spelers van de Orange Lions eindigden in de dubbele cijfers: Henk Norel 16, Jito Kok 14, Yannick Franke 14, Jessey Voorn 13, Thomas van der Mars 11 en Roeland Schaftenaar 10. Maarten Bouwknecht (9), Worthy de Jong (8) en Arvin Slagter (8) bleven slechts een score verwijderd van de dubbele cijfers.

Oranje gaat op 24 augustus met drie andere groepswinnaars (Zweden, Estland en Bulgarije) loten om de plekken in de eerste WK-kwalificatieronde. De groepen waar Nederland aan kan worden toegevoegd zijn:

B: Turijke, Letland en Oekraïne
D: Italië, Kroatië en Roemenië
F: Tsjechië, IJsland en Finland
H: Israël, Groot-Brittannië en Griekenland

 

Deel!