Pijnlijke nederlaag Orange Lions tegen Oostenrijk

Het Nederlands team is de EK-kwalificatiepoule voor EuroBasket 2017 begonnen met een nederlaag in de wedstrijd die gewonnen moest worden. De Orange Lions schoten met 72-75 letterlijk tekort tegen Oostenrijk. Worthy de Jong was de Nederlandse topscorer met 24 punten.

De speelstijl van de Oostenrijkers had geen verrassing voor Oranje behoeven te zijn. In de voorbereiding was al van Oostenrijk verloren, maar Nederland liet ovoldoende zien iets van dat duel opgestoken te hebben. Nicolas de Jong zocht in het begin van de wedstrijd de confrontatie met de sterke Oostenrijkse center Mahalbasic en kon binnen vijf minuten met twee fouten gaan zitten. Met name Yannick Franke en Dimeo van der Horst verzaakten in de verdediging, terwijl de Oostenrijkers toch furore hebben gemaakt met hun schot van buiten. Tegen Oranje was Oostrijker goed voor 64 procent tweepunters en 50 procent driepunters. Nederland stelde daar respectievelijk 39 en 32 procent tegenover.

Hoewel Nederland Oostenrijk nooit volledig uit zicht verloor, was al rap duidelijk dat de zege niet bepaald binnen handbereik lag. Via 20-18, 34-43 bij rust en 49-57 beleefde de Vijf Meiahl in Leiden spannende slotminuten, maar liet de eindafrekening voor Van Helfteren en zijn mannen een dikke vette pijnlijk nul zien.

Scores Nederland: Worthy de Jong 24, Jessey Voorn 11, Charlon Kloof 10, Thomas Koenis 7, Roeland Schaftenaar 5, Nicolas de Jong 5, Yannick Franke 4, Mohamed Kherrazi 2, Thomas van der Mars 2, Arvin Slagter 2, Dimeo van der Horst 0. Stefan Mladenovic d.n.p.

 

Worthy de Jong (Foto: Christian Aarts)
Worthy de Jong (Foto: Christian Aarts)
Deel!