Paul Vervaeck terug naar België

Een dag na de verloren finale van de play-offs kan Zorg en Zekerheid Leiden al op zoek naar een nieuwe coach. Paul Vervaeck keert terug naar België en gaat bij Kangeroes Mechelen aan de slag.

Volgens een persbericht van ZZ Leiden is het afscheid van de coach “in goed onderling overleg” gegaan. Dat overleg heeft ongetwijfeld eerder plaatsgevonden, anders zou het wel verrekte snel zijn dat Vervaeck en Leiden beslissen niet met elkaar verder willen gaan. Vervaeck zou dan bovendien in recordtempo een nieuwe werkgever hebben gevonden. Veel aannemelijker is het dat Vervaeck in ieder geval tijdens de play-offs al wist dat hij niet in Leiden zou (willen of mogen?) blijven.

De sympathieke Vervaeck – die eerder in Den Helder actief was – is twee jaar in de Vijf Meihal aan de slag geweest, als opvolger van van zijn landgenoot Eddy Casteels. De Belgische aanpak – en dan vooral die van Casteels – heeft in Leiden nimmer tot grote successen geleid. De laatste Leidse landstitel werd binnengehaald onder de bezielende leiding van succes- en recordcoach Toon van Helfteren, een boegbeeld dat Leiden nooit had mogen laten vallen.

Van Eddy Casteels werd destijds door Leiden afscheid genomen mede omdat de spelers zich niet in zijn spelconcept konden vinden. Onder Vervaeck zou het Leidse spel sneller worden, zou omschakeling van verdediging naar aanval in een veel hoger tempo worden uitgevoerd en zou er meer ruimte en speeltijd komen voor de ontwikkeling van jonge, talentvolle spelers. In de finale van de play-offs 2017-2018 was van al die voornemens helemaal niets terug te zien.

Het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden zegt te hopen op korte termijn een nieuwe coach te kunnen presteren.

Deel!