Oud-international Kurt Lagerweij overleden

Op 29 mei is in Amsterdam oud-international Kurt Lagerweij overleden. Lagerweij speelde anderhalf decennium lang in de eredivisie. Hij kwam in de jaren zestig voornamelijk uit voor het Haarlemse Flamingo’s. Het tweede deel van zijn carrière speelde de in Santpoort geboren small forward achtereenvolgens voor de Amsterdamse clubs Blue Stars, Agon en DED.

Lagerweij was een small forward met goed middenafstandschot en een sterke drive naar de basket. In de eredivisie luidde zijn bijnaam ‘kruip-door-sluip-door’. Dat creatieve in die drive sloot uitstekend aan bij de kunstzinnige kant van Kurt Lagerweij. Hij stond – zo zegt een oud-ploeggenoot – vooral bekend als een “uiterst aimabele vent”.

Op 29 november 1959 maakte Kurt Lagerweij zijn de buut in het Nederlands team onder bondscoach Henk Aldenberg. De oefenwedstrijd tegen Luxemburg werd eenvoudig gewonnen. Lagerweij maakte drie punten. Zijn carrière als international eindigde op 7 november 1965 met de oefenwedstrijd tegen België. In totaal speelde Kurt Lagerweij 28 interlands. Naast Aldenberg diende Lagerweij ook nog onder de bondscoaches Janbroers en (tijdelijk) Burgert.

Zijn beste wedstrijd voor het Nederlands team speelde hij op 31 januari 1965 in San Sebastian. Daar maakte hij in een EK-kwalificatieduel tegen gastland Spanje 17 punten. Desondanks verloor Nederland de confrontatie met de Spanjaarden met 85-77. Die nederlaag betekende meteen de uitschakeling voor deelneming aan het EK van 1965 dat in de Sovjet-Unie werd gehouden.

Kurt Lagerweij is 77 jaar oud geworden. Het afscheid heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

Deel!