Oranje zoekt naar vorm, maar ticket voor WK-kwalificatie gevonden

De plaatsing voor de WK-kwalificatie was al een feit, maar de Orange Lions hebben een schot voor open doel onbenut gelaten om ook als eerste in de poule te eindigen. Op welke plek Nederland eindigt, was na afloop van de 71-78 nederlaag tegen Oostenrijk in Amsterdam een bron van voortdurende discussie.

De afgeladen kleine zaal van de Sporthallen Zuid was het er in ieder geval over eens dat de nederlaag onnodige was. Ook de hoogte van de nederlaag pakte bovendien zwaar ongelukkig uit. Thomas Schreiner mocht vanaf de vrije worplijn drie keer spatzuiver aanleggen op een  moment dat Nederland de wedstrijd in een ijzeren greep had kunnen hebben. Nederland mocht met 6 punten verschil verliezen: het werden er 7…

Het breekpunt lag echter al veel eerder in de wedstrijd. De Orange Lions kwamen aan het eind van het derde kwart schitterend terug in de wedstrijd met een 9-0 run en bogen een 44-49 achterstand om in een 53-49 voorsprong. Vlak voor de buzzer kreeg Roeland Schaftenaar de mogelijkheid er een 11-0 run van de maken, maar Schaftenaar miste een open schot, dat feitelijk een fundamental was. De misser van Schaftenaar onderstreepte de zwakke wedstrijd die Nederland ‘inside’ speelde. Node werd in ieder geval de ervaren inbreng van Nicolas de Jong gemist.

In plaats van Oostenrijk definitief op afstand te zetten bood het halfbakken schotje van Schaftenaar Oostenrijk de kans terug te komen in de wedstrijd. Met een slimme coach langs de lijn en een hoop basketballintellect binnen de lijnen werd Nederland in de slotfase ‘outsmarted’, een situatie die onder hoofdcoach Toon van Helfteren zelden of nooit voorkomt.

Het verlossende woord over de eerste of tweede plek in de poule zal vanuit de FIBA-burelen moeten komen. De optie om zaterdag van Albanië met 50 punten te winnen om Oostenrijk op doelsaldo voorbij te streven, is so wie so een ondenkbaar scenario. Daarvoor heeft Nederland – ondanks het belang van de pre-WK-kwalificatie – een te lichtvaardige opvatting over het belang van het kwartet wedstrijden tegen Oostenrijk en Albanië ‘ten beste’ gegeven.

Arvin Slagter, die zich ook al tegen Albanië als een waardig aanvoerder gedroeg, maakte 15 punten. Die waren stuk voor stuk hard nodig, omdat Nederland moest compenseren wat het onder de borden liet liggen.

Deel!