Oranje verrast in Portugal met 57-59 zege

Het Nederlands mannen basketballteam heeft in het Portugese Sines een flink stap gezet op weg naar de halve finales in de het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap van 2015 in Oekraïne. De ploeg van Toon van Helfteren hield in de slotfase het hoofd koel en sleepte een zwaarbevochten 57-59 zege uit het Portugese vuur.

De tweede groepswedstrijd was niet fraai, maar de spanning hield de neutrale, de Portugese en de Oranje fans voortdurend op het puntje van de stoel. Nederland blonk in twee factoren uit: de rebound en de geconcentreerde defensie. Vooral voor rust werd het reboundoverwicht in grote cijfers uitgedrukt: 23 – 12. Robin Smeulders en Joshua Duinker heersten onder de borden.

De Portugezen zochten en vonden hun toevlucht in de driepunter. De ploeg van Mario Palma nam er maar liefst 31. Diep in de wedstrijd leverde dat telkens aansluitingsscores op, maar de wedstrijd weigerde definitief te kantelen.

Toch weigerde Nederland even zo goed het karwei af te maken. Slordigheden, kleine foutjes, communicatiefouten binnen de lijnen, ze boden Portugal voortdurend uitzicht op beter tijden.

Via vrije worpen van Sean Cunningham en Kees Akerboom stond Nederland met meer dan 15 seconden te spelen op 57-59. De laatste Portugese aanval werd door de thuisploeg hopeloos om zeep geholpen, waarna Oranje weinig problemen had de laatste vier seconden uit te dribbelen.

Na twee wedstrijden leidt Oranje ongeslagen in poule B. Zaterdag volgt de uitwedstrijd in Tallinn tegen Estland.

Deel!