Oranje start oefencampagne tegen Wit-Rusland

De campagne van het Nederlands mannen basketballteam, met hoofdsponsor Sport 1 op weg naar het Europees Kampioenschap van 2015 in Oekraïne, speelt op 1 juli in Minsk zijn eerste oefenwedstrijd. Beide ploegen treffen elkaar een dag later in Minsk opnieuw voor een oefenduel.

Oranje start op 24 juni in de Leidse Vijf Meihal met de trainingen. Bondscoach Toon van Helfteren en zijn staf hebben een strak programma opgesteld met twee trainingen per dag.

In augustus staan voor het Nederlands Team vier EK-kwalificatiewedstrijden op het programma tegen Estland en Portugal. Nederland speelt zijn eerste kwalificatieduel op 1 augustus in de Maaspoort in Den Bosch tegen Estland. De tweede thuiswedstrijd staat gepland voor 16 augustus in de Leidse Vijf Meihal. Tegenstander is dan Portgal. Tussendoor speelt Nederland op 7 en 10 augustus de beide uitwedstrijden tegen respectievelijk Portugal en Estland.

Wanneer Nederland de poulefase goed door komt, dan zal Martiniplaza in Groningen de volgende tussenstop vormen op weg naar kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2015.

Bondscoach Van Helfteren en zijn assistent Sam Jones werken met een 15 man sterke selectie. Robin Smeulders zal als enige niet meereizen naar de eerste twee oefenduels in Minsk. Hij sluit vanwege play-offverplichtingen in de Duitse competitie later aan. Naast Smeulders bestaat Oranje uit: Aron Royé, Sean Cunningham, Leon Williams, Worthy de Jong, Dimeo van der Horst, Stefan Mladenovic, Arvin Slagter, Kees Akerboom, Mohamed Kherrazi, Josh Duinker, Jeroen van der List, Craig Osaikhwuwuomwan, Francisco Elson en Ralf de Pagter.

Nederland en Wit-Rusland hebben in de historie van het Nederlands basketball drie keer eerder tegen elkaar gespeeld. Drie keer betrof het een EK-kwalificatieduel. En drie keer trok Oranje aan het langste eind. Op 25 mei 1995 won Nederland onder leiding van Toon van Helfteren de eerste confrontatie uit de historie met 88-87. In 2006 werd in Minsk met 74-61 gewonnen, een jaar later in Almere met 77-72.

Deel!