Orange Lions weggeblazen door Duitsland

Nederland verlaat via het kattenluikje in de achterdeur het EK-kwalificatietoneel. Met diep gebogen hoofd. Duitsland blaast de Orange Lions volledig uit de uitverkochte Vijf Meihal: 51-82. Alleen bij 47-62 in het vierde kwart mag Nederland zich door een driepunter van Charlon Kloof nog deelnemer aan EuroBasket 2017 wanen. Een kleine acht minuten later staan Van Helfteren en zijn mannen na drie gewonnen uitwedstrijden op rij (!) met de leegste handen.

Het Nederlands team laat in de zesde en laatste poulewedstrijd geen moment zien een waardig EK-deelnemer te kunnen zijn. Nederland gaat dan ook niet. In de vorm die Oranje in Leiden etaleert, is dat volledig terecht. De Oranje luchtmacht faalt, het schot laat Nederland volledig in de steek en de defensie is matig. De Orange Lions zijn geen schim van de ploeg die de Duitsers nota bene in eigen huis op de knieën dwongen.

Of het moeten – heel even – de openingsschermutselingen zijn, waarin Nederland op 6-2 komt. Daarna is het snel over met de pret.

Vooral de onmacht van Roeland Schaftenaar, Thomas van der Mars en Thomas Koenis is tekenend. Alleen Nicolas de Jong houdt zich nog een beetje staande, maar hij ontbeert werkelijk ieder greintje geluk. De creativiteit laat zelfs Worthy de Jong in de steek, zeker doordat het Oranje slangenmens door de Duitsers fel op de huid wordt gezeten.

Een onsportieve fout van de Duitser Benzing, een technische fout in de rust voor de coach van Duitsland, Chris Fleming; zelfs de kansen die Nederland op een presenteerblaadje krijgt aangeboden worden niet benut. Alles flikkert Nederland bijna letterlijk uit handen. Het schot in de eerste helft bijvoorbeeld is dramatisch. Nederland finisht na 20 minuten op 10 uit 34: 6 tweepunters en 4 driepunters.

Er is bovendien niemand die Oranje over het dode punt kan tillen, al geeft Charlon Kloof alles om wel tot die speler uit te groeien. Van Helfteren en Jones blijven met talrijke – soms niet voor de hand liggende – wissels zoeken naar balans in het team. Maar Oranje is vrijwel geen moment het Oranje dat vier wedstrijden op rij soeverein won. Nederland oogt bij tijd en wijle dodelijk vermoeid.

Het is precies het tegenovergestelde beeld van de Duitsers. Die komen uit geslagen positie fier terug. Als waren het Duitsers. Ze gaan ‘gewoon’ als de nummer één uit de poule naar EuroBasket 2017.

Voor Nederland wacht een ‘loze’ 2017-zomer, zonder EK.

Scores Nederland: Charlon Kloof 18, Jessey Voorn 12, Nicolas de Jong 11, Yannick Franke 4, Worthy de Jong 2, Thomas Koenis 2, Roeland Schaftenaar 2, Dimeo van der Horst 0, Mohamed Kherrazi 0, Thomas van der Mars 0; Stefan Mladenovic d.n.p.

 

Roeland Schaftenaar (Foto: Christian Aarts)
Roeland Schaftenaar (Foto: Christian Aarts)
Deel!