Orange Lions rekenen pas in verlenging af met Denen

Nederland wint ook in de thuiswedstrijd van Denemarken en zet een noodzakelijke stap op weg naar kwalificatie voor EuroBasket 2017. Er is echter wel een verlenging nodig om de zege uit het vuur te slepen: 98-88.

De Oranje-ploeg mist Arvin Slagter (knieblessure), maar viert in de volle Vijf Meihal in Leiden de rentree van Mohamed Kherrazi, compleet met gezichtsmasker. De Denen passeren al vroeg in het vierde kwart de kaap van 70 punten – het aantal waar Toon van Helfteren zijn tegenstanders altijd onder probeert te houden.

Daarvoor worden echter te veel fouten gemaakt, zowel aanvallend als verdedigend. De zone van de Denen blijkt lastig genoeg om kapot te spelen en het maken van defensieve stops lukt lang niet altijd even goed.

In de verlenging maakt Nederland beduidend minder fouten en pakt uit met 20 punten, terwijl Denemarken niet verder komt dan 10. Alle vijf de Nederlandse starters eindigen in de dubbele cijfers.

De Vijf Meihal viert de zege als een bevrijding, maar de echte bevrijding kan pas zaterdag een feit worden, wanneer Nederland de Duitsers treft. De gelijkwaardigheid van de ploegen in poule B maakt dat Oranje feitelijk nog steeds een zege op de Duitsland nodig heeft om zeker te zijn van kwalificatie voor EuroBasket 2017.

Scores Nederland: Worthy de Jong 20, Voorn 15, Schaftenaar 14, Franke 13, Kloof 12, Nicolas de Jong 10, Van der Mars 7, Van der Horst 5, Kherrazi 2, Koenis 0; Mladenovic d.n.p.

 

Worthy de Jong (Foto: Christian Aarts)
Worthy de Jong (Foto: Christian Aarts)
Deel!