Orange Lions oefenen tijdens prestigieus vierlandentoernooi in Skopje

Het Nederlands basketballteam doet op 20, 21 en 22 juli aanstaande mee aan een prestigieus vierlandentoernooi in de Macedonische hoofdstad Skopje. De Orange Lions treffen tijdens het toernooi de landenteams van Bosnië en Herzegovina, Portugal en Macedonië.

Nederland is in juli in voorbereiding op de pre-kwalificatie voor het Wereldkampioenschap basketball van 2019 in China. De Orange Lions moeten in augustus 2017 in een poule met Oostenrijk en Albanië bij de eerste twee eindigen om zich voor de eerste WK-kwalificatieronde te plaatsen. Nederland speelt op 9 augustus in eigen huis tegen Albanië. Op 16 augustus volgt de thuiswedstrijd tegen Oostenrijk. De eerste WK-kwalificatieronde start aansluitend in november 2017.

Hoofdcoach Toon van Helfteren kiest met de opponenten in Skopje voor een voorbereiding met geduchte tegenstand. Tegen geen van de drie tegenstanders kan Oranje bogen op een winnend record.

Van gastland Macedonië is in de historie nog nooit gewonnen. De laatste nederlaag staat nog tamelijk vers in het geheugen. Na de openingszege tegen Georgië (73-72) tijdens EuroBasket 2015 verloor Oranje de tweede EK-wedstrijd tegen Macedonië met 71-78.

De acht onderlinge duels met Bosnië en Herzegovina leverden tot nog toe één Nederlandse zege op. Tegen Portugal daarentegen is de balans bijna in evenwicht: zes zeges in dertien ontmoetingen.

Van Helfteren en zijn teammanager Peter van Noord merken dat de Orange Lions er internationaal toe doen. Van Noord: ‘Sinds wij aan EuroBasket 2015 hebben meegedaan, tellen wij weer mee voor de Europese toplanden. Binnenkort zullen we nog meer erg interessante oefenduels bekend kunnen maken.’

De gedegen voorbereiding is van groot belang voor de Orange Lions. Door de nieuwe indeling van de internationale basketballkalender worden de interlands in augustus 2017 van cruciaal belang. Nederland kan dan tegen Oostenrijk en Albanië promotie naar de A-Divisie afdwingen. De landen die ‘achterblijven’ in de B-Divisie mogen na augustus geruime tijd slechts toekijken vanaf de zijlijn.

International Charlon Kloof speelt sinds dit seizoen in Macedonië. De floorleader van de Orange Lions maakt grote indruk bij MZT Skopje. Door zijn zeer explosieve manier van spelen is Kloof in Macedonië reeds omgedoopt tot ‘Flying Dutchman’.

Deel!