Orange Lions krijgen eindelijk loon naar werken: Portugal geveegd

Het Nederlands basketballteam heeft in de laatste drie kwarten van de Trophy Macedonia 2017 verpletterend huisgehouden. Portugal moest er 66-46 aan geloven. De overwinning kreeg nog meer reliëf doordat de Orange Lions na het eerste kwart tegen een achterstand van 13 punten aankeken (11-24). In de laatste drie kwarten werd het 55-22 voor Nederland. Portugal maakte in het vierde kwart slechts vier punten. Dat was geen record: vorig jaar hield de Oranje-defensie in Manchester Groot-Brittannië op een totaal van 2 punten in het tweede kwart.

De fotograaf van de Macedonische bond vestigde vermoedelijk wel een record. Hij plaatste na afloop 20 foto’s op de bondswebsite; op welgeteld één (1!) onscherpe foto was – ergens in de verte – de bal te zien…

Nicolas de Jong maakte zijn rentree in het team van Toon van Helfteren, die met 46 punten tegen uitermate tevreden kon zijn over de Hollandse defensie. De Jong was in de eerste wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina met een hoofdwond uitgevallen en had uit voorzorg de wedstrijd tegen Macedonië overgeslagen. Met 14 punten en 9 rebounds was De Jong tegen Portugal in beide categorieën de Nederlandse leider.

Door de zege eindigde Nederland als derde in de Trophy Macedonia 2017. De twee nederlagen van Oranje kwamen telkens pas na verlenging (en een enkele arbitrale dwaling) tot stand. Voor hetzelfde geld was Arvin Slagter lachend met het schildje van de eindzege op de foto gegaan. Het gastland ging nu met de hoogste eer aan de haal, na een 71-67 zege op Bosnië en Herzegovina.

Deel!