Orange Lions doen Roemenen de bal te vaak cadeau

De tweede wedstrijd in de eerste ronde van de WK-kwalificatie is voor de Orange Lions in Cluj tegen Roemenië in een 75-68 nederlaag geëindigd. Oranje verdedigde acceptabel (75 punten tegen kan), Oranje reboundde sterk (46 om 27), maar Oranje gooide ook 21 keer de bal weg… Te vaak om een prestatie zoals tegen Kroatië te kunnen herhalen. De nummer acht van de wereld verloor overigens in de poule met Nederland in eigen huis van Italië: 64-80.

Nu de kruitdampen van de eerste window zijn opgetrokken, staat de verwachte nummer 1 (Kroatië) vierde in poule D en vindt Nederland zichzelf terug op plaats 3. Met twee keer winst is Italië groepsleider, Roemenië volgt op gepaste afstand als tweede.

Wat tegen Kroatië kon worden gecompenseerd door een weergaloos schietende Franke, brak Oranje tegen Roemenië lelijk op. Nederland slaagde er niet in om aanvallend zijn luchtmacht in stelling te brengen: de lange mannen kwamen er op het vijandelijke deel van het veld in de eerste helft scorend niet aan te pas. 14 turnovers voor rust lieten bovendien zien dat de Roemeense defensie wijze lessen had getrokken uit Nederland-Kroatië.

Charlon Kloof liet weliswaar een letterlijk hoogstandje zien, waardoor Nederland kort voor rust nog op voorsprong stond: 24-25, maar de Roemenen lieten zich door de dunk van Kloof niet van de wijs brengen. Sterker nog: in de laatste anderhalve minuut van de eerste helft werd feitelijk de nederlaag van de oranje leeuwen voorbereid. De 10-2 tussensprint van Roemnië was uiteindelijk funest.

Meteen na rust werd het gat uitgebouwd naar 46-33, waarna pas met het inbrengen van Nick Oudendag de vlam weer wat in de pan sloeg. Shane Hammink gooide een driepunter raak en Nederland had met één kwart voor de boeg nog uitzicht op een positieve uitslag.

Door twee Roemeense steals en evenzoveel aansluitende driepunters liep het verschil in het vierde kwart op tot 68-50, waarna een behoorlijke nederlaag aanstaande leek. Coach Toon van Helfteren wist zijn mannen echter nog zover op te peppen, dat de nederlaag met 7 punten verschil draaglijk uitviel. Bovendien bracht Nederland daarmee het doelsaldo voorlopig op 0. In een poule met ‘rare’ uitslagen kan dat nog wel eens van doorslaggevend belang zijn.

Scores Orange Lions: Franke 14, De Jong 12, Norel 9, Hammink 8, Kloof 7, Oudendag 6, Schaftenaar 4, Williams 4, Van der Mars 2, Voorn 2 en Kok 0

 

Deel!