Nederland leed bij EuroBasket 2015 verreweg kleinste nederlagen ooit

Drie weken geleden eindigde het heroptreden van Nederland tijdens het Europees kampioenschap in Zagreb met dubbele gevoelens: ondanks de één uit vijf score werden de prestaties als ‘hoopgevend’ bestempeld. Een nadere analyse van de cijfers leert dat Nederland in de vier nederlagen nog niet eerder zo goed presteerde tijdens EuroBasket.

Oranje nam voor de vijftiende keer deel aan een EK. De slotwedstrijd tegen de Grieken was exact het honderdste duel dat Oranje sinds 1946 op een Europees kampioenschap speelde. Het winstpercentage van Oranje is met 30 zeges en 70 nederlagen 30 procent. Oranje eindigde in Zagreb op een winstpercentage van 20 procent (1 uit 5). Met dat winstpercentage bezet Zagreb de achtste plaats op de ranglijst van EK-deelnames. Zeven keer presteerde Nederland percentueel beter, zeven keer ook sloot Oranje af met een minder winstpercentage. Het beste EK was dat van 1951, toen 6 bvan de 9 wedstrijden werden gewonnen. Het slechtste EK dat van 1967, toen alle negen wedstrijden werden verloren.

Terecht is het defensieve concept van bondscoach Toon van Helfteren en de executie daarvan door zijn selectie internationaal geroemd. Nederland hield de oppositie gemiddeld op 75,4 punten. Het was voor het eerst sinds 1961 dat Oranje zo weinig punten tegen kreeg. In 1961 was het puntengemiddelde waarmee de tegenstand Oranje om de oren sloeg 66,7.

Ten opzichte van het laatste EK waaraan Nederland deelnam – Zagreb 1989 – kregen de ORange Lions maar liefst gemiddeld 19,4 punten per wedstrijd  minder tegen. Ten opzichte van het EK van 1985 was het verschil zelfs 23,9 punten. Tijdens dat Europees kampioenschap scoorde de tegenstand er het meest driftig op los in de wedstrijden tegen Oranje: gemiddeld 99,3 punten per duel tegen!

De grootste marge waarmee Nederland in Zagreb een duel verloor was 7 punten (71-78 tegen Macedonië en 74-81 tegen Slovenië). De gemiddelde marge tijdens de vier nederlagen was 5,75 punten. Daarmee boekte Nederland verreweg de kleinste nederlagen uit de complete EK-historie van ons land. De 70 nederlagen die Nederland sinds 1946 leed, leverden een gemiddeld verschil van 18,04 punten op. In alle jaren dat Nederland deelnemer was aan het EK werd bij de gezamenlijke nederlagen van de ploeg de gemiddelde marge in dubbele cijfers uitgedrukt. Alleen in 2015 hielden de Orange Lions de schade tot een minimum beperkt.

Opmerkelijk is het verschil met het jaar waarin Nederland zijn beste EK-prestatie leverde: 1983. Oranje eindigde destijds met 3 zeges en 4 nederlagen op de vierde plaats in de eindrangschikking. De nederlagen tijdens dat EK werden echter geleden met een gemiddeld verschil van 32,5 punten! De schade werd ten opzichte van 1983 in 2015 dus met maar liefst 26,75 punten ingeperkt. Het beste EK vóór 2015 was het EK van 1979, toen de nederlagen met een marge van 11,75 punten gemiddeld werden geleden. Ten opzichte van dat EK heeft Nederland in Zagreb de marge gehalveerd.

De overzichten van alle EK-cijfers zijn hier te vinden.

 

Henk Norel

Deel!