Mijlpaal voor Leiden

De eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs die Zorg en Zekerheid Leiden zaterdagavond om 20.00 uur in de Vijf Meihal speelt tegen Donar Groningen, is een mijlpaal voor de Leidse ploeg. Het is namelijk de honderdste play-offwedstrijd voor de Leidenaars. Bovendien is het voor Leiden exact de vijftigste wedstrijd in de halve finales van de play-offs. Voor de Groningse coach Erik Braal wordt het eveneens zijn vijftigste wedstrijd als coach in de play-offs. Braals record tot nog toe is: 23-26.

Saillant detail: Parker Leiden speelde op 29 april 1978 in zijn eerste play-offwedstrijd ooit óók tegen Donar Groningen, destijds nog gesierd met de sponsornaam Nationale Nederlanden. Dat zal zaterdag precies 38 jaar en één dag geleden zijn. Dat eerste play-offduel leverde voor Parker meteen ook een daverende zege op. Bij rust stond Leiden in de (toen nog) Evenementenhal al met 34-53 voor. De scoremachine van coach Henny Blom hield er pas mee op bij 75-116. Arthur Collins (foto) was de Grote Man bij Leiden met 40 punten. Mitchell Plaat deed er nog eens 28 punten bij. Voor het team van Jim Parks maakte Pete Miller – de latere coach van Aris Leeuwarden – 20 punten. Het duel vormde de opmaat tot de eerste landstitel van Parker Leiden.

Leiden wordt zaterdag pas de zesde ploeg in de play-offhistorie met 100 wedstrijden. Den Bosch voert momenteel de ranglijst onbedreigd aan met 308 duels. Groningen is de nummer twee op de All Time Ranglijst met 193 wedstrijden. Ook Amsterdam (165), Den Helder (137) en Weert 112 gingen tot nog toe meer dan 100 play-offconfrontaties aan.

Den Bosch en Leiden zijn de enige twee ploegen die met een winning record aan de laatste twee rondes van de play-offs beginnen. Den Bosch heeft het beste winstpercentage met 194 zeges en 114 nederlagen (= 64,80 procent). Leiden heeft tot nog toe 53 keer gewonnen en 46 keer verloren (59.18 procent), terwijl Donar ‘gelijk’ kan maken. De Groningers staan op een balans van 96-97. Landstede Zwolle speelt zondag (15.00 uur tegen SPM Shoeters) zijn 23ste play-offwedstrijd. In de vorige 22 duels werd 7 keer gewonnen, goed voor een winstpercentage van 31,82 procent.

Sam Jones is de enige coach bij de laatste vier met een winning play-offrecord. Van de 26 play-offwedstrijden die Jones tot nog toe coachte, won hij er maar liefst 18 (69,23 procent). De drie andere coaches verloren meer wedstrijden dan dat zij wonnen. Voor Eddy Casteels (in Nederland 2 keer winst en 4 keer verlies) gaat de vergelijking uiteraard enigszins mank. In België coachte Casteels namelijk al talloze play-offduels. Ook Erik Braal werkte eerder als coach in het buitenland.

 

1978 po arthur collins scoort

Deel!