Meeste seizoenprijzen naar GasTerra Flames

Arvin Slagter is door de spelers en de coaches van de Dutch Basketball League en vertegenwoordigers van de media uitgeroepen tot Most Valuable Player of the year. De guard van GasTerra Flames Groningen werd bovendien gekozen in het All Star Team en het All Defense Team.

Voor het eerst sinds vier jaar heeft de Dutch Basketball League weer een Nederlandse winnaar van de meest prestigieuze prijs. Na Danny Gibson (2010), Jason Dourisseau (2011), Seamus Boxley (2012) en André Young (2013) kwam Slagter als overduidelijke winnaar uit de verkiezing voor MVP naar voren. Slagter kreeg in totaal 134 punten en troefde daarmee zijn naaste belagers Cashmere Wright (106 punten) en Tai Wesley (100 punten) royaal af.

Arvin Slagter is sinds Harry Rogers in 1975 de veertigste MVP van de Nederlandse competitie. Hij is de zesde Nederlander die de onderscheiding krijgt. Over de afgelopen 17 jaar is Slagter pas de tweede Nederlandse winnaar. Peter van Paassen won de Award in 2008 en 2009. Kees Akerboom (1980, 1981 en 1985) is de enige Nederlander die drie keer werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Slagter is een van de vele gedecoreerde Groningers. In Groningen kunnen ook coach Ivica Skelin en Jason Dourisseau in het zonnetje worden gezet. Skelin werd uitgeroepen tot Coach of the year, Dourisseau tot Defensive Player of the year. Met drie individuele prijzen pakten de Groningers de meeste trofeeën bij de verkiezingen voor de seizoenprijzen.

Coach of the year

De verkiezing voor Coach of the year was verreweg de meest spannende. Ivica Skelin voerde een nek-aan-nek race met Sam Jones van SPM Shoeters Den Bosch en Jean-Marc Jaumin van Den Helder Kings. Skelin won uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil van Jones: 106 om 105 punten. Jaumin volgde ‘op banddikte’ met 103 punten.

Het is voor het eerst sinds 1997 dat Groningen weer de Coach of the year levert. De laatste Groningse winnaar was Glenn Pinas die in 1995, 1996 en 1997 drie keer op rij tot beste coach werd uitgeroepen.

Defensive Player of the year

Jason Dourisseau bestendigde zijn positie als beste verdediger in de competitie. De MVP van 2011 won ook vorig jaar de prijs voor Defensive Player of the year. Dourisseau (88 punten) had 9 punten voorsprong op J.T. Tiller van Zwolle en 49 punten op Darius Theus van Leeuwarden.

Most Improved Player

Ook Jeroen van der List ging op herhaling. De spelers, coaches en mediavertegenwoordigers kozen de speler van Den Helder Kings net als vorig seizoen tot Most Improved Player. Van der List kreeg de prijs dankzij een kleine voorsprong op Leon Williams van Landstede Basketball Zwolle: 64 om 61 punten. Mike Schilder van SPM Shoeters Den Bosch had met 31 punten op plaats drie op respectabele afstand het nakijken.

Most Valuable Player under 23

Leon Williams won wel de onderscheiding voor Most Valuable Player under 23. De spelverdeler van Landstede Basketball Zwolle had zware concurrentie van Dimeo van der Horst van Matrixx Magixx Wijchen. Het verschil tussen Williams (132) en Van der Horst (128) was uiteindelijk slechts vier punten. In 2012 werd Leon Williams nog uitgeroepen tot Most Improved Player.

Rookie of the year

Rookie of the year werd Joshua Duinker. De international van Zorg en Zekerheid Leiden won met een straatlengte voorsprong. Duinker kreeg 176 punten, terwijl de nummer twee, Lucas Steijn van BC Apollo Amsterdam, en nummer drie, Yannick Franke van Challenge Sports Rotterdam, het respectievelijk met 97 en 48 punten moesten doen.

Sixth Man of the year

De nieuwe onderscheiding voor de beste speler die vanaf de bank komt – de Sixth Man of the year – ging naar Ali Farokhmanesh van SPM Shoeters Den Bosch. Ook hier konden de stemmers elkaar redelijk vinden. Farokhmanesh kreeg 93 punten, Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden 72 en Quentin Pryor van GasTerra Flames 63.

Statistical Most Valuable Player of the year

De onderscheiding voor Statistical Most Valuable Player of the year was voor Darius Theus van Aris Leeuwarden. De onderscheiding wordt uitgereikt op basis van een calculatie over de statistieken van het hele seizoen. De prijs werd in 2003 voor het eerst uitgereikt aan Travis Reed van Den Bosch. Saillant detail: alle elf voorgaande winnaars speelden in de competitie met een oneven shirtnummer. Theus komt dit seizoen in Leeuwarden uit onder nummer 10.

Referee of the year

De laatste individuele prijs werd met royaal verschil opgeëist door Antio Sinterniklaas. Hij is – na een onderbreking van vijf jaar – voor de vierde keer uitgeroepen tot de beste scheidsrechter. De titel Referee of the year ging ook in 2005, 2007 en 2009 naar Sinterniklaas.

All Star Team

Cashmere Wright (GasTerra Flames Groningen), Arvin Slagter (GasTerra Flames Groningen), Patrick Richard (Matrixx Magixx Wijchen), Joshua Duinker (Zorg en Zekerheid Leiden) en Tai Wesley (SPM Shoeters Den Bosch) vormen gezamenlijk het All Star Team.

All Defense Team

Voor het eerst sinds 1982 is er ook weer een All Defense Team gekozen. Dat team is samengesteld uit: Darius Theus (Aris Leeuwarden), Arvin Slagter (GasTerra Flames Groningen), Jason Dourisseau (GasTerra Flames Groningen), Stefan Wessels (SPM Shoeters Den Bosch) en Ross Bekkering (GasTerra Flames Groningen).

All Rookie Team

Het All Rookie Team – voor het eerst sinds 2007 weer verkozen – bestaat uit Joshua Duinker (Zorg en Zekerheid Leiden), Lucas Steijn (BC Apollo Amsterdam), Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam), Roman Grigoryev (Maxxcom BSW) en Tom Snikkers (Aris Leeuwarden).

Nagenoeg alle prijswinnaars zullen tijdens hun eerste thuiswedstrijd in de play-offs hun onderscheiding in ontvangst mogen nemen.

Overzicht van alle prijzen

Most Valuable Player: Arvin Slagter (GasTerra Flames Groningen)
Most Valuable Player under 23: Leon Williams (Landstede Basketball Zwolle)
Statistical Most Valuable Player: Darius Theus (Aris Leeuwarden)
Coach of the year: Ivica Skelin (GasTerra Flames Groningen)
Rookie of the year: Joshua Duinker (Zorg en Zekerheid Leiden)
Most Improved Player: Jeroen van der List (Den Helder Kings)
Defensive Player of the year: Jason Dourisseau (GasTerra Flames Groningen)
Sixth Man of the year: Ali Farokhmanesh (SPM Shoeters Den Bosch)

All Star Team
Cashmere Wright (GasTerra Flames Groningen)
Arvin Slagter (GasTerra Flames Groningen)
Patrick Richard (Matrixx Magixx Wijchen)
Joshua Duinker (Zorg en Zekerheid Leiden)
Tai Wesley (SPM Shoeters Den Bosch)

All Defense Team
Darius Theus (Aris Leeuwarden)
Arvin Slagter (GasTerra Flames Groningen)
Jason Dourisseau (GasTerra Flames Groningen)
Stefan Wessels (SPM Shoeters Den Bosch)
Ross Bekkering (GasTerra Flames Groningen)

All Rookie Team
Joshua Duinker (Zorg en Zekerheid Leiden)
Lucas Steijn (BC Apollo Amsterdam)
Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam)
Roman Grigoryev (Maxxcom BSW)
Tom Snikkers (Aris Leeuwarden)

Referee of the year: Antio Sinterniklaas

Deel!