Loodzware WK-loting voor Orange Lions

De Orange Lions zijn voor de eerste ronde van de nieuwe WK-kwalificatie ingedeeld in een loodzware poule. Nederland moet tegen Italië, Kroatië en Roemenië minimaal als derde in de poule eindigen om zich te plaatsen voor de tweede kwalificatieronde. De basketballliefhebber krijgt bij de thuiswedstrijden in ieder geval toplanden te zien. Bovendien zullen de NBA-spelers bij de Europese toplanden ontbreken.

Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst zijn, is het voor hoofdcoach Toon van Helfteren en zijn mannen vanaf november in de zogenoemde kwalificatiewindows wel against all odds. Oranje en Italië troffen elkaar in het verleden 23 keer. Nederland won slechts één van de onderlinge duels. De vijf ontmoetingen tegen Kroatië gingen in het verleden allemaal vijf verloren.

Alleen de historische balans tegen Roemenië ziet er iets gunstiger uit. In 25 onderlinge wedstrijden kwamen de Orange Lions tot nu toe 11 keer als winnaar bovendrijven.

In thuisduels liggen gezien de statistieken meer kansen voor Nederland. In de 7 keer dat er in Nederland tegen Roemenië werd gespeeld, werd 5 keer gewonnen. Tegen Italië en Kroatië speelde Nederland elk 2 keer in eigen huis. Al die vier duels gingen verloren.

Wanneer Oranje de eerste ronde van drie windows overleeft (de eerste drie uit elke poule van vier gaan door), dan wordt de poule van Nederland – D – samengevoegd met de beste drie ploegen uit poule C. In die poule zitten Polen, Litouwen, Hongarije en Kosovo.

Tegen Kosovo heeft Oranje nog nooit gespeeld. Tegen Litouwen pas één keer. Dat duel eindigde in een nederlaag. Hongarije (25 duels, 9 zeges) en Polen (29 duels, 11 zeges) zijn oude bekenden.

In het volledig nieuwe systeem waarmee interlands op de basketballkalender worden geplaatst, zit een onvolkomenheid. De winnaars van de pre-WK-kwalificatiepoules, waartoe Nederland behoort, werden voor de loting zonder verdere uitleg gekoppeld aan twee mogelijke poules. Oranje kreeg daarbij een plek in de ‘bovenste helft’ van het schema. Om pre-WK-kwalificatietegenstander Oostenrijk in een volgende fase te ontlopen, werden de Oostenrijkers in de ‘onderste helft’ van het schema geplaatst. Dat deel van het schema bevatte nu juist de poules waarin Nederland hoopte terecht te komen. Een tamelijk willekeurige keuze van de FIBA, die geen recht deed aan de uitslag van de pre-WK-kwalificatie.

De volledige loting voor de eerste ronde van de WK-kwalificatie ziet er als volgt uit:

A: Montenegro, Slovenië, Wit-Rusland, Spanje
B: Zweden, Turkije, Letland, Oekraïne
C: Polen, Kosovo, Litouwen, Hongarije
D: Italië, Nederland, Kroatië, Roemenië
E: Bosnië en Herzegovina, België, Frankrijk, Rusland
F: Bulgarije, Tsjechië, IJsland, Finland
G: Duitsland, Servië, Oostenrijk, Georgië
H: Israël, Groot-Brittannië, Griekenland, Estland

In de tweede ronde worden de bovenste drie van iedere poule gekoppeld in poules van zes teams. De resultaten uit de eerste ronde worden meegenomen naar de tweede ronde. Poule A wordt gekoppeld aan poule B, poule C aan poule D, poule E aan poule F en poule G aan poule H.

Deel!