Leeuw brult, maar Lions winnen

Bondscoach Toon van Helfteren kan met een goed gevoel huiswaarts keren uit het Belgische Andenne. Nederland verloor weliswaar ook het tweede oefenduel tegen de Belgian Lions (64-55), maar de bondscoach heeft voldoende aanknopingspunten om met vertrouwen naar het eerste EK-kwalificatieduel van komende donderdag in Den Bosch toe te werken.

Voor Van Helfteren persoonlijk was het jammer dat Nederland het goede spel in Andenne niet kon bekronen met een zege. Het was immers de vijftigste officiële interland van Van Helfteren als bondscoach.

Oranje speelde letterlijk en figuurlijk een sterke eerste helft en liep via 7-12 en 9-20 naar een maximale voorsprong van 17-31. Bij rust was de marge geslonken tot 28-33.

Zonder Arvin Slagter (lichte voetblessure) en met arbiters die uitsluitend de Brabanconne konden fluiten, hield Oranje in het derde kwart stand: 46-48. Daarna brak bij 50-49 het lijntje. De Belgen profiteerden van een licht reboundoverwicht, van teveel balverlies bij Oranje, maar vooral van de hulp van de partijdig leidende fluitisten.

Topscorers Oranje: Joshua Duinker 13, Worthy de Jong 13, Robin Smeulders 13, Kees Akerboom 9

Deel!