Lance Jeter uitgeroepen tot de beste DBL-speler van het seizoen 2016-2017

Lance Jeter, de spelverdeler van Donar Groningen, is door de coaches en de aanvoerders van de clubs in de Dutch Basketball League en mediavertegenwoordigers uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het DBL-seizoen 2016-2017. Jeter volgt Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden op. Voor Lance Jeter is het de tweede MVP-titel. Eerder viel hem de eer in het seizoen 2014-2015 te beurt. De Amerikaan kreeg dit seizoen 144 punten, 28 punten meer dan zijn ploeggenoot Chase Fieler.

Het is voor de negende keer in de historie van de verkiezingen van de seizoenprijzen dat de Meest Waardevolle Speler uit Groningen komt. Daarmee evenaart Donar het totaal van negen MVP’s dat werd geleverd door recordhouder Den Bosch. De eerste Groningse MVP was wijlen David Lawrence in 1983. De Groningse voorgangers van Jeter waren: Jack Jennings (1993), Donell Lee Thomas (1998), Mack Tuck (2002), Travis Reed (2004), Jason Dourisseau (2011), Arvin Slagter (2014) en Lance Jeter zelf (2015).

Alle MVP’s door de jaren heen zijn hier te vinden.

All Star Team

In het All Star Team van het seizoen 2016-2017 krijgen Lance Jeter (40 punten) en Chase Fieler (35 punten) gezelschap van guard J.T. Tiller (25 punten) en forward Clayton Vette (21 punten) – beiden van Landstede Basketbal Zwolle – en van center Drago Pasalic (22 punten) van Donar Groningen.

Alle All Stars staan hier.

Statistical MVP

De prijs voor de Meest Waardevolle Speler in de Dutch Basketball League op basis van de statistieken gaat eveneens naar een speler van Donar Groningen: Chase Fieler. Ook vorig seizoen ging de Statistical MVP Award naar de Martinistad; toen was Ross Bekkering de gelukkige. Fieler had dit seizoen een efficiency rating van 21,50.

Alle Statistical MVP’s door de jaren heen zijn hier te vinden.

Coach of the Year

Donar mag er in 2017 een prijzenkast bij timmeren, want ook Coach van het jaar komt uit Groningen. Die eer is weggelegd voor Erik Braal met 145 punten. Nummer twee, Herman van den Belt van Landstede Basketbal Zwolle, kreeg 99 punten. Voor Braal is het de derde Coach of the year-titel. Eerder werd hij gedecoreerd als beste coach bij Rotterdam Basketbal in 2006 en bij West-Brabant Giants in 2008.

Alle coaches die ooit Coach of the year werden, zijn hier te vinden.

6th Man

Tot besluit van de Groningse prijzenregen komt ook de beste zesde man in 2016-2017 uit Groningen. Donar-speler Arvin Slagter verzamelde 141 punten, 63 punten meer dan nummer twee, Rogier Jansen van Zorg en Zekerheid Leiden, die vorig jaar de verkiezing voor de Sixth Man of the year won.

De complete lijst met de beste Zesde Mannen is hier te vinden.

MVP onder 23 en Most Improved Player

Twee persoonlijke prijzen zijn er voor Maarten Bouwknecht van New Heroes Den Bosch. Bouwknecht mag zich dit DBL-seizoen zowel de Meest Waardevolle Speler onder 23 jaar noemen, als Most Improved Player. Bij de verkiezing voor MVP onder 23 steekt Bouwknecht met 174 punten ver uit boven Coen Stolk van Forward Lease Rotterdam met 55 punten. In de categorie ‘Most Improved Player’ ging de strijd eveneens tussen Bouwknecht (84 punten) en Stolk (44 punten). Als MVP onder 23 gaat Bouwknecht bovendien op herhaling. Ook vorig seizoen was die prijs voor de guard van New Heroes Den Bosch.

Alle MVP’s onder 23 zijn hier te vinden.

Alle Most Improved Players zijn hier te vinden.

Rookie of the Year

Geen enkele speler wint dit seizoen zo onbedreigd een seizoenprijs als Olaf Schaftenaar van Landstede Basketbal die met maar liefst 180 punten tot Rookie of the Year werd uitgeroepen. Runner-up is Jules Schild van BS Weert met 84 punten. Schaftenaar volgt als beste debuterende speler in de Dutch Basketball League zijn ploeggenoot Freek Vos op.

Alle Rookies van het jaar zijn hier te vinden.

All Rookie Team

In het All Rookie Team krijgen Olaf Schaftenaar en Jules Schild gezelschap van Marijn Ververs (49 punten) en Rens Butter (26 punten), allebei van Zorg en Zekerheid Leiden, en van Sam van Dijk (41 punten) van Forward Lease Rotterdam.

Alle Rookies uit het All Rookie Team staan hier op een rijtje.

Beste verdediger

Tot Best Defensive Player van de Dutch Basketball League in het seizoen 2016-2017 is J.T. Tiller van Landstede Basketbal Zwolle uitgeroepen. De Zwolse guard kreeg 103 punten. Guard Sean Cunningham van Donar Groningen eindigde als tweede met 67 punten. Tiller is de enige speler die drie persoonlijke prijzen in de wacht sleepte.

Alle Defensive Players of the year zijn hier te vinden.

All Defense Team

J.T. Tiller (32 punten) en Sean Cunningham (15 punten) vormen het All Defense Team samen met forward Jason Dourisseau (20 punten) van Donar Groningen en van twee spelers van Zorg en Zekerheid Leiden: forward Mohamed Kherrazi (18 punten) en center Thomas Koenis (17 punten).

All spelers die ooit werden gekozen in het All Defense Team staan hier.

Referee of the Year

Antio Sinterniklaas is door de coaches, de aanvoerders en de mediavertegenwoordigers voor de vierde keer op rij gedecoreerd als Scheidsrechter van het Jaar. Sinterniklaas kreeg 15 punten, acht meer dan nummer twee, Joske Kuut. In totaal is het al de zevende keer dat Sinterniklaas als beste scheidsrechter wordt aangewezen. Hij is nog één uitverkiezing verwijderd van het evenaren van het record dat met acht onderscheidingen in handen is van wijlen Ton Rolvink. Rolvink was van 1993 tot 1998 onafgebroken scheidsrechter van het jaar. Bovendien werd er tussen 1985 – de eerste seizoenprijs voor Rolvink – en 1998 geen andere scheidsrechter van het jaar, omdat tussen 1987 en 1992 de prijs niet werd toegekend.

Alle scheidsrechters van het jaar staan hier.

 

Alle onderscheidingen op een rijtje

MVP: Lance Jeter (Donar Groningen)
Statistical Most Valuable Player: Chase Fieler (Donar Groningen)
Coach of the year: Erik Braal (Donar Groningen)
6th Man of the year: Arvin Slagter (Donar Groningen)
Most Valuable Player under 23: Maarten Bouwknecht (New Heroes Den Bosch)
Most Improved Player: Maarten Bouwknecht (New Heroes Den Bosch)
Defensive Player of the year: J.T. Tiller (Landstede Basketbal Zwolle)
Rookie of the year: Olaf Schaftenaar (Landstede Basketbal Zwolle)
Referee of the year: Antio Sinterniklaas

All Star Team
Guard: Lance Jeter (Donar Groningen)
Guard: J.T. Tiller (Landstede Basketbal Zwolle)
Forward: Chase Fieler (Donar Groningen)
Forward: Clayton Vette (Landstede Basketbal Zwolle)
Center: Drago Pasalic (Donar Groningen)

All Defense Team
Guard: J.T. Tiller (Landstede Basketbal Zwolle)
Guard: Sean Cunningham (Donar Groningen)
Forward: Jason Dourisseau (Donar Groningen)
Forward: Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)
Center: Thomas Koenis (Zorg en Zekerheid Leiden)

All Rookie Team
Olaf Schaftenaar (Landstede Basketbal Zwolle)
Jules Schild (BS Weert)
Marijn Ververs (Zorg en Zekerheid Leiden)
Sam van Dijk (Forward Lease Rotterdam)
Rens Butter (Zorg en Zekerheid Leiden)

Deel!