Kampioenscoach Henny Blom overleden

Afgelopen dinsdag is in zijn woonplaats Landsmeer Henny Blom overleden. Blom werd vooral bekend als coach van Parker Leiden, dat in 1978 tijdens de allereerste editie van de play-offs de landstitel voor zich opeiste. Henny Blom werd 77 jaar. Hij koos na een ziekbed zelf voor zijn einde.

Henny Blom werd geboren op 16 maart 1935. Als speler kwam hij uit voor Landlust en DED. Twee keer liet Blom zich kronen tot topscorer van de eredivisie.

In de jaren zeventig debuteerde Blom als coach in de eredivisie. Drie jaar lang had hij DED onder zijn hoede, maar verder dan de zesde plaats in 1972 konden de Amsterdammers niet reiken. Gelokt met de belofte van een grote sponsor die de komst van klasse-Amerikanen mogelijk zou maken, ruilde Blom DED in voor Haarlem Cardinals. Maar de grote sponsor bleef uit, net als de Amerikanen.

Toen Cees Burgert op Eerste Kerstdag 1973 zijn derde maagbloeding kreeg en zijn coachwerkzaamheden bij Typsoos Lions moest staken, werd Blom gepolst door Lions. Op voorwaarde dat Cardinals akkoord zou gaan, wilde Blom de overstap wel maken. De deal werd beklonken tijdens de nachtelijke biljartpartij met de voorzitter van Cardinals. Maar toen de overige bestuursleden van Cardinals er lucht van kregen en de geest uit de fles terug in de voorzitter was, werd Blom nog even met de dreiging van een kort geding het vuur na aan de schenen gelegd.

Met Lions scoorde Henny Blom in twee seizoenen de vierde en de zesde plaats op de ranglijst. Het smaakte hem wederom naar vleesch noch visch.

Bij het begin van het seizoen 1975-1976 zat Henny Blom ineens in de dames eredivisie bij White Stars op de bank. Maar toen in Leiden Harry Pappas en Barry Hacker beiden niet bevielen, vertrok Blom in november 1975 naar de door Mercasol gesponsorde staartploeg. Twee jaar op rij was er geen eer te behalen voor blom. Twee keer eindigde Leiden op de tiende plaats. Zelfs het weglokken van international Paul Hoeksema uit Haarlem (Buitoni) bood geen soelaas.

Soelaas bood wel de komst van Parker, dat in Leiden het complete basketballleven, dus ook dat van Henny Blom, op zijn kop zette. Een marketingonderzoek had aangetoond dat basketball een ideaal sponsorproject voor de pennenfirma zou zijn om Parker een jeugdig imago te geven. De universiteitsstad (waar veel geschreven wordt) Leiden met zijn massa studenten en zijn noodleidende basketballploeg bleek een schot in de roos. Als ergens verandering welkom was, dan wel in Leiden. En aan Henny Blom de eer het succes binnen te loodsen.

Dat deed Blom met verve. Al in het eerste seizoen werd Parker Leiden in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy landskampioen in de allereerste play-off-finale tegen Tripper Jeans uit Delft.

Maar het succes kwam te snel. Hoewel Parker in het kampioensjaar als derde in de competitie was geëindigd en in de twee daarop volgende seizoenen onder Blom telkens een plaats hoger finishte, kon de titel niet worden geprolongeerd. Twee keer was Nashua Den Bosch in de finale van de play-offs te sterk voor Parker.

In februari 1980 kondigde Blom zijn stoppen aan. Op verzoek van sponsor Robert Bockweg bleef hij echter in Leidse dienst als manager. Zijn jonge opvolger Han Wallaart (34 jaar) raakte echter al snel in ongenade bij het Leidse management. Toen met name de Leidse prestaties in de Europa Cup tegenvielen, trad Blom op als stand-in en werd Wallaart als scout naar het buitenland gestuurd. Ook in het seizoen 1981-1982 verving Blom af en toe de nieuwe coach Ton Boot, wanneer die andere verplichtingen had.

In 1982 vertrok Henny Blom uit Leiden om bij Black Velvet Canadians in Amsterdam op de bank te belanden. Het bleek allerminst een gelukkig huwelijk. Voor het einde van de rit mocht Blom aankondigen dat hij wegens drukke werkzaamheden in de diamanthandel te weinig mogelijkheden zag om Canadians optimaal te begeleiden. De werkelijkheid was, dat voorzitter Bram Brakel compleet uitgekeken was op Blom.

In 1983 dook Henny Blom op bij de mannen van Landslake Lions. In Landsmeer kreeg hij de beschikking over Hank Smith en Edwin van der Hart, die hem in het seizoen ervoor als coach in Amsterdam was opgevolgd. Al snelle bleek er tussen Blom en de selectie geen klik te bestaan. Teammanager Ernst Weijs, de vader van BC Apollo-shotblocker Berend Weijs, nam de coaching in Landsmeer van Blom over. Henny Blom verdween van het toneel.

Als strateeg achter de kampioensploeg van Parker Leiden en als coach in de Europa Cup kreeg Blom te weinig erkenning voor zijn prestaties. Van de 20 wedstrijden die hij in Europees verband coachte won hij er 13. Met zijn winstpercentage van 65 procent moet hij op de ranglijst van de beste coaches in de Europa Cup (er staan in totaal 55 coaches op) slechts vijf coaches voor zich dulden.

Henny Blom had bijzondere manieren om mensen aan zich te binden. De fysiotherapeut van Parker Leiden, succesvol internationaal roeicoach Jan Klerks, vertelde daarover ooit een prachtige anekdote. Klerks: “Dan liep Henny na afloop van de wedstrijd naar je toe, sloeg een arm om je heen en trok je mee naar een hoek van de zaal. En dan keek hij voortdurend samenzweerderig over zijn schouder of mensen hem niet volgden. Iedereen zag dat natuurlijk en dacht: goh, dat zal wel heel belangrijk zijn. Maar dan stond je met Henny in de hoek, dan deed-ie de hand aan zijn mond, keek nog gauw een paar keer schichtig om zich heen en dan fluisterde hij: “Weet jij hoe laat het is?”

Deel!