Historie zegt: Leiden in play-offs op weg naar derde landstitel

Na 6 series, 19 wedstrijden en maar één (1!) tegendraadse uitslag (de 106-63 zege van EiffelTowers Den Bosch op Aris Leeuwarden) hunkeren de play-offs naar een spannende finaleserie. In het verleden behaalde resultaten geven weliswaar geen garantie voor de toekomst, maar de cijfers wijzen zonneklaar uit dat Zorg en Zekerheid op ramkoers ligt voor de derde landstitel.

Gelukkig, gelukkig hebben de mannen van Erik Braal en Ed Molthoff maling aan voorspellingen. Dat hebben ze onomstotelijk aangetoond met de drie ‘onmogelijke’ zeges op regerend landskampioen en NBB Bekerhouder EiffelTowers Den Bosch.

De serie tegen Zorg en Zekerheid Leiden wordt echter ‘different koek’. De extra factor om rekening mee te houden heeft een naam. En die naam is Toon van Helfteren, na Ton Boot inmiddels de meest succesvolle coach in de play-offs. Met 88 wedstrijden en 47 zeges ligt Van Helfteren volledig op koers voor zijn vijftigste play-offoverwinning. Tegenstrever Erik Braal doet het zo ongeveer met de helft: 43 wedstrijden en 21 zeges.

Erik Braal heeft zelf nooit in de eredivisie gespeeld. Hij bewijst met zijn aanpak dat dat ook beslist geen noodzaak is om toch een uitermate goede coach te kunnen zijn, maar Toon van Helfteren heeft toch wat vaker voor hetere vuren gestaan. Van Helfteren begon al in 1971 in de eredivisie en was in de allereerste editie van de play-offs in het seizoen 1977-1978 al van de partij. Als speler maakte hij vier keer de play-offs mee. Drie keer eindigden zijn ploegen als tweede, één keer bleef Van Helfteren met Leiden steken in de halve finale.

Het is misschien flauw om op het verschil in interlands te wijzen, maar Van Helfteren is nu eenmaal recordhouder met 207 officiële internationale wedstrijden, daar waar Braal deze specifieke ervaring ontbeert. Nogmaals, Braal toont ondanks dat gemis aan ervaring aan een uiterst capabele coach te zijn, maar het blijft ervaring waar je maar beter mee dan om verlegen kunt zitten.

Hoewel Leiden met 81 tegen 22 duels overduidelijk meer play-offervaring op zak heeft, ontlopen beide ploegen elkaar in de winst percentages niet veel. Weliswaar is Leiden zowel thuis als uit iets sterker, maar in totaal liggen de winstpercentages van Leiden en Leeuwarden in de play-offs slechts 3 procent uit elkaar (53,09 voor Leiden om 50,00 voor Leeuwarden).

Toch heeft Leiden een belangrijke voorsprong. De club Bona Stars staat voor negende keer in de finale van de play-offs; Leeuwarden maakt voor het eerst in de clubhistorie zijn opwachting. Leiden heeft bovendien twee landstitels op zak, maar kijkt daarentegen ook tegen een mager winstpercentage van 28,57 procent in finalewedstrijden aan. Slechts 8 van de 28 finalewedstrijden eindigden namelijk in Leidse winst.

In de competitie en de play-offs hebben Leiden en Leeuwarden elkaar 30 keer getroffen. In de 15 duels in de Vijf Meihal was Leiden 12 keer te sterk voor Leeuwarden. In het Kalverdijkje ging in 15 duels de zege 5 keer naar Aris. In de belachelijke poulefase van de play-offs van afgelopen seizoen troffen de teams elkaar twee keer in play-offverband. Beide wedstrijden leverden winst voor Leiden op.

De laatste acht onderlinge duels in Leiden werden alle acht door de BS gewonnen. De laatste zege van Aris in de Sleutelstad dateert van 14 november 2009 toen het 96-99 werd.
In Leeuwarden ging het sinds 6 maart 2010 zeven keer op rij om en om met vier keer winst voor Leiden en 3 keer winst voor Aris. Leiden won de laatste uitwedstrijd in Leeuwarden.

Mochten Leiden en Leeuwarden een verlenging nodig hebben om de strijd te beslechten, dan gaven beide teams in het verleden de toeschouwers dik en dik waar voor hun geld. Op 8 maart 2008 werd het in Leeuwarden 111-120 voor Leiden na 97-97 en 103-103. Twee competities later waren er zelfs drie verlengingen nodig om Leiden in het  Kalverdijkje aan de zege te helpen. Op 6 maart 2010 werd het 103-106, na 74-74, 79-79 en 90-90.

Beide ploegen hebben ook al verpletterende tegen elkaar uitgehaald. Zorg en Zekerheid Leiden won op 7 april 2011 in de Vijf Meihal met 39 punten verschil: 88-49. Aris won op 15 maart 2007 in Leiden met 19 punten verschil: 65-84.

In Leeuwarden staat de grootste thuiszege tegen Leiden op 7 punten: 101-94 op 2 december 2006. De grootste nederlaag werd vorig jaar in de play-offs geleden. Toen won Zorg en Zekerheid met 56-87 (31 punten verschil van Lasaulec).

Met Van Helfteren en Braal aan het roer bij de respectieve ploegen is het voordeel duidelijk voor Van Helfteren: 8-2. In Leiden zelfs 5-0.

Overall zijn beide coaches echter helemaal aan elkaar gewaagd. In de competitie en de play-offs stonden Van Helfteren en Braal 24 keer tegenover elkaar. Ze verdeelden de zeges met 12 om 12 volstrekt eerlijk onder elkaar. In de competitie wint Braal met 10-9, maar in de play-offs Van Helfteren met 3-2…

Naar even zoveel gelijkwaardigheid snakken de play-offs. De series tot nog toe deden in saaiheid niet onder voor de play-offs van de seizoenen 1995-1996, 1996-1997 en 1999-2000. Maar de finaleseries leverden in die seizoenen met 4-2, 4-3 en 4-1 ten minste vuurwerk op.

De lont mag woensdagavond dan ook met een knetterende steekvlam in het kruitvat!

Deel!