Historie Den Helder en Weert laatste strohalm voor Groningen en Den Bosch

Het is nog niet verloren voor Donar en EBBC, maar de historie biedt beide halve finalisten slechts een strohalm voor het alsnog bereiken van de finale van de play-offs. Zowel Zorg en Zekerheid Leiden als Aris Leeuwarden staan dinsdag op matchpoint. Alleen stunts zoals in de play-offs van 1992 in Haarlem en Den Bosch kan een finaleserie tussen die twee ploegen nog voorkomen.

In totaal zijn er in de 36-jarige historie van de play-offs 69 best-of-five-series gespeeld. Slechts twee keer slaagde een ploeg erin van een 2-0 achterstand terug te komen om de serie met 3-2 te winnen. In de 50 halve finaleseries die tot nog toe zijn verspeeld, lukte dat nog nooit.

De eer komt alleen Selex BS Weert onder coach Olivier van Kempen en Commodore Den Helder onder (uiteraard) coach Ton Boot toe. Het waren twee keer miraculeuze ontsnappingen… Bovendien hadden beide ploegen het nadeel de beslissende vijfde wedstrijd op vijandelijk grondgebied te moeten spelen…

Op 18 april 1992 schakelde de nummer 6 van de competitie Selex BS Weert het Haarlemse Akrides van Jan Willem Jansen met 3-2 uit. Weert won in Haarlem met 63-64 door een ultieme score van Richard van Poelgeest. Negentig seconden eerder hadden de Limburgers nota bene nog tegen een 63-57 achterstand aan gekeken.

Ook in de finaleserie van de play-offs van het seizoen 1991-1992 kwam de ploeg met thuis voordeel, Pro-Specs Den Bosch, op een 2-0 voorsprong, om uiteindelijk in eigen huis ook de derde kans op de titel te laten liggen. Commodore Den Helder won wedstrijd vijf in de Maaspoort betrekkelijk eenvoudig met 75-85.

De ploeg van Ton Boot lag echter na twee wedstrijden volledig op de knieën. Niet alleen keek Den Helder tegen een 2-0 achterstand aan, maar de starters Rolf Franke, Tony Worrell en Marco de Waard waren alle drie te geblesseerd om wedstrijd drie in Den Bosch te kunnen spelen. Tot overmaat van ramp kreeg Amerikaan John Jerome al bij 22-18 zijn vierde persoonlijke fout.

Vanuit een volstekt, maar dan ook volstrekt kansloze positie onderstreepte Ton Boot zijn ongekende kwaliteiten door zijn zwaar gehavende ploeg in het hol van de leeuw naar de 67-75 zege te loodsen. Met bijna 4.000 uitzinnige supporters in de Maaspoort leek de hele wereld tegen Den Helder. Maar Boot weerstond de gekte.

Zelfs een heus Bobby-Knight-incident bracht de Goeroe uit Schagen niet van zijn stuk. Vlak voor tijd gooide een Bossche hersenloze idioot een stoel naar scheidsrechter Michel Zegwaard, waarna de ploegen voor een afkoelingsperiode van vijf minuten naar de kleedkamers werden gedirigeerd.

Raoul Korner en Ivica Skelin weten nu aan welke historische feiten zij zich kunnen vastklampen. Maar diezelfde historie biedt ook Aris perspectieven. Mocht het dinsdag in Den Bosch fout gaan, dan kunnen de Friezen nieuwe moed putten uit het feit dat Raoul Korner met Den Bosch pas één van zijn zeven uitwedstrijden in de halve finales van de play-offs heeft gewonnen.

Zorg en Zekerheid Leiden hoeft niets anders te doen dan de koers-Van Helfteren te blijven varen. Toon is inmiddels onaantastbaar – na Ton Boot – de meest succesvolle coach in de historie van de Nederlandse play-offs. Met 46 zeges (bijna de helft van de 113 play-off-overwinningen van Boot) ligt er voor Van Helfteren straks bij de vijftigste zege vast een Leidsch ruikertje te wachten.

Deel!