Grootste nederlaag uit historie voor vleugellamme Orange Angels

De Orange Angels zijn in Valladolid tegen de grootste nederlaag uit de historie aangelopen. De 92-26 afdroogpartij moet hebben gevoeld, alsof de ploeg van Hakim Salem frontaal op een betonnen muur liep. Nederland maakte in het eerste kwart 5 punten, in het derde kwart slechts 2… Alleen in het tweede kwart (17-11) hielden de vleugellamme Angels nog enigszins gelijke tred met Spanje.

‘Topscoorsters’ bij Oranje waren Jill Bettonvil en Zera Butter die allebei tot slechts 5 punten kwamen. Op de site van de FIBA werd Janis Ndiba uitgeroepen tot Nederlandse ‘Top Performer’: zij had 3 punten en 3 rebounds… De Spaanse Marta Xargay (30 punten), Astou Ndour (27) en Laura Nicholls (22) eindigden alle drie dik in de dubbele cijfers.

Het collectieve debacle werd nog eens extra geaccentueerd doordat Nederland van de tien toegekende vrijeworpen er slechts twee wist te verzilveren.

Tot aan het desastreuze optreden in Valladolid was 62 punten verschil de grootste nederlaag van het Nederlands vrouwen basketballteam in de complete historie. In 1968 werd met 29-91 verloren van de toenmalige Sovjet-Unie. In 1980 deed de Sovjet-Unie het met 43-105 nog eens dunnetjes over.

In 1992 kwam Nederland ook niet verder dan 26 punten in een wedstrijd. In Chartres was Italië destijds met 26-60 te sterk. In 691 officiële interlands kwam Nederland tien keer tot een puntentotaal dat lager was dan de 26 die tegen Spanje bij elkaar werden gesprokkeld. Die tien wedstrijden speelden zich alle tien af tussen 1949 en 1958…

Deel!