Grootheid Randy Wiel weg uit Rotterdam

Urnic Ranfred Wiel, beter bekend als Randy Wiel, keert komend seizoen niet terug bij Rotterdam Basketball College. De meest kleurrijke Nederlandse basketballer en basketballcoach kwam tijdens het voorbije seizoen aan de zijlijn te staan door een plotseling gezondheidsprobleem. Zijn taken werden voor de rest van het seizoen waargenomen door Arjan de Bruin.

In Randy Wiel ziet het basketballsport in Nederland een bewonderenswaardig mens vertrekken. De Nederlandse sportwereld kent in zijn historie nauwelijks atleten die zo multi-getalenteerd zijn als Randy Wiel. Hij liep in 1968 de 100 en 200 meter op de Olympische Spelen van Mexico, was een van de snelste zwemmers uit de historie van de Nederlandse Antillen, speelde met North Carolina collegebasketball van het allerhoogste niveau, won als rodeorijder grote prijzen en was als verdediger bij Amstelveen en Leiden een van de zeer weinigen die schutter Kees Akerboom geheel aan banden kon leggen.

Zijn ongekende veelzijdigheid werd ook zichtbaar in zijn muzikale kwaliteiten: Wiel is vooral een briljant gitarist. Hij leerde bovendien trompet spelen van de legendarische jazz-trompettist Chet Baker.

Wiel kan als coach bogen op de Grote Complimenten die hij kreeg toegezwaaid van zijn leermeester Dean E. Smith. Hij startte zijn coachloopbaan in 1988 onder Smith bij de University of North Carolina. Na drie jaar als assistent onder coach Smith te hebben gefungeerd, kwam Wiel in 1991 terug naar Nederland om er voor twee seizoenen aan de slag te gaan als bondscoach.

Na 26 wedstrijden met het Nederlands Team werd Wiel hoofdcoach bij de University of North Carolina at Asheville. In 1996 verruilde hij die positie voor die van hoofdcoach bij Middle Tennessee State. In 2004 kwam Wiel naar Nijmegen om vervolgens met sponsor Eiffel naar Den Bosch te verhuizen. Aan het hoofdcoachschap kwam op weinig chique wijze in januari 2009 een einde. Wiel bleef wel betrokken bij de Eiffel-huishouding en ging de opleiding voor zijn rekening nemen.

De afgelopen twee seizoenenging Randy Wiel als coach in Rotterdam verder met waar hij goed in is: jonge spelers beter leren basketballen.

Het is te hopen dat een man met zoveel kwaliteiten als Randy Wiel rap terug wordt gehaald naar de Nederlandse hallen.

In Rotterdam lijkt Ferry Steenmetz – ook een uitstekende opleider – de beste papieren in handen te hebben om Wiel te gaan opvolgen. Steenmetz maakte in het seizoen 1988-1989 zijn debuut in de Eredivisie bij Gunco Rotterdam en speelde ook in het seizoen 1994-1995 in Rotterdamse dienst bij De Schiestreek.

Deel!