Gedecimeerd Oranje levert heroïsche prestatie tegen Italië

De Orange Lions zijn er niet in geslaagd de finale van de strijd om de Trentino Cup te winnen. Italië was met 66-57 te sterk voor de ploeg van Toon van Helfteren. De derde plek was voor Wit-Rusland dat met 77-74 van Oekraïne won.

De Orange Lions konden tegen Italië niet beschikken over center Roeland Schaftenaar (Charley horse) en Charlon Kloof (overstrekte elleboog). Bovendien raakte Nederland vlak voor rust lange man Jito Kok kwijt. Kok kreeg een diskwalificerende fout, omdat hij bij het uitboxen de Italiaanse NBA-ster Danilo Gallinari (Los Angeles Clippers) raakte. Die nam vervolgens met twee rake vuistslagen revanche en kon eveneens vertrekken. Gallinari reisde meteen door naar het ziekenhuis omdat de medische staf van de Italianen een breuk in de rechterhand vreesde.

Ongetwijfeld hadden de Italianen zich een ander wedstrijdverloop voorgesteld. Na de 93-36 zege op Wit-Rusland een dag eerder, lag de eindzege in het warm-up-toernooi voor EuroBasket 2017 voor het oprapen. Dacht men… Die vermeende suprematie was deels gebaseerd op de eeuwige balans tussen beide teams. In de 22 keer dat Nederland en Italië elkaar sinds 2 mei 1947 (39-34 voor Nederland) troffen, werden de laatste 21 wedstrijden op rij gewonnen door Italië.

De Orange Lions weigerden aan die opzet mee te werken. Na veertig minuten hadden de discipelen van Van Helfteren bijna de Grote Wens van de coach gerealiseerd: hou de tegenstander onder de 65 punten. Dat die opdracht met een gedecimeerde ploeg tegen een Europees topland nota bene zo goed als lukte, was het grootste compliment dat de Orange Lions zichzelf konden geven.

De Nederlandse topscorers Yannick Franke (11 punten) en Worthy de Jong (13 punten) moesten halverwege het derde kwart een tandje bij zetten, toen Italië dreigde weg te lopen. Bij 34-34 hadden Franke (met een driepunter) en De Jong (met een drive) de teams weer in evenwicht gebracht. Italië profiteerde aansluitend maximaal van een korte aaneenschakeling van Nederlandse slordigheidsfoutjes en liep weg naar 44-34. De veerkracht van Oranje werd andermaal onderstreept door aan het eind van het derde kwart eventueel uitzicht op de zege volledig in stand te houden (47-44).

Olaf Schaftenaar knalde bij de start van het vierde kwart met een driepunter zelfs een gelijke stand op het bord: 47-47. Daarna veerde het Nederlandse elastiek nooit meer helemaal terug, al verloren de Orange Lions hun tegenstrevers nimmer volledig uit zicht. De eindcijfers in ogenschouw nemend, was de prestatie van Nederland opmerkelijk, omdat de Italianen met 46-29 een zwaar reboundoverzicht hadden en met 25 om 11 vrijworpen (13 om 22 fouten in Nederlands nadeel) aanmerkelijk gemakkelijker aan een aantal cruciale en goedkope punten kwamen.

Het optreden in het PalaTrento biedt in ieder geval een hoopvol perspectief met het oog op de naderende pre-WK-kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Oostenrijk. De balans tegen Italië mag dan na de Trentino Cup 22-1 in het voordeel van Italië zijn, de Orange Lions stapten van het veld als morele winnaars. Maar wijlen Jan Janbroers zei ooit al: ‘Een morele overwinning is als een kus van je zuster…’ Niemand beter dan hoofdcoach Toon van Helfteren weet: tegen Albanië en Oostenrijk moest het deze zomer ècht gebeuren.

Scores Oranje: Worthy de Jong 13, Yannick Franke 11, Leon Williams 9, Thomas van der Mars 7, Arvin Slagter 6, Jito Kok 4, Olaf Schaftenaar 3, Maarten Bouwknecht 2, Jessey Voorn 2, Nick Oudendag 0

Deel!