Erik Braal volgt zichzelf op als Coach van het jaar

Erik Braal van Donar Groningen is net als in 2017 door zijn vakgenoten, de aanvoerders van de clubs in de Dutch Basketball League en vertegenwoordigers van de media uitgeroepen tot Coach van het jaar. Ook in 2017 werd Braal onderscheiden als Coach van het jaar. In totaal is het zijn vierde eretitel. Eerder werd hij Coach van het jaar in 2006 met Rotterdam en in 2008 met Bergen op Zoom.

Met zijn vierde uitverkiezing evenaart Erik Braal het kwartet prijzen van Toon van Helfteren en Glenn Pinas. Lijstaanvoerder met de meeste onderscheidingen blijft kampioenenmaker Ton Boot, die zeven keer werd uitgeroepen tot Coach van het jaar.

Erik Braal is pas de zesde coach die zijn titel weet te prolongeren. Eerder eisten Ton Boot (3 keer), Jan Willem Jansen, Glenn Pinas, Toon van Helfteren en Ivica Skelin back-to-back titels voor zich op.

Braal is bezig aan zijn dertiende seizoen als hoofdcoach. Het is zijn derde seizoen in Groningen. Die club levert met Erik Braal voor de negende keer in de historie de Coach van het jaar. Daarmee evenaart Donar het negental Coaches van het jaar dat lijstaanvoerder Den Bosch in het verleden onder contract had.

Erik Braal won dit seizoen met Donar de NBB Beker en ligt – als lijstaanvoerder in de Dutch Basketball League – op ramkoers voor titelprolongatie. De Groningers vestigden dit seizoen daarnaast vooral de aandacht op zich door de Europese prestaties. In de FIBA Europe Cup drong Donar door tot de halve finales.

 

UITSLAG

COACH VAN HET JAAR
Braal, Erik Donar Groningen 167
Van den Belt, Herman Landstede Basketbal Zwolle 93
Varagic, Radenko Basketball Academie Limburg 82
Faijdherbe, Patrick Apollo Amsterdam 32
Van Noord, Peter Den Helder Suns 23
Poropat, Silvano New Heroes Den Bosch 19
Vervaeck, Paul Zorg en Zekerheid Leiden 19
Salomon, Armand Forward Lease Rotterdam 6

 

Deel!