Ene meneer Bijl zet Randy Wiel respectloos weg als “een dure jongen”…

Ruud Bijl heeft op opmerkelijke en weinig respectvolle wijze op de site van RTV Rijnmond afscheid genomen van Randy Wiel. De zeer ervaren coach en multi-getalenteerde sportman wordt door de technisch manager van Rotterdam Basketball College bestempeld als “een dure jongen”. Bovendien, weet Bijl: “sloot zijn ambitie niet meer aan bij de plannen van de club.”

Dat Wiel niet meer terugkeert in de Maasstad en dat opleider Ferry Steenmetz binnen de organisatie doorschuift, was al langer bekend. De nieuwe positie van Steenmetz, die zijn sporen als talentencoach ruimschoots heeft verdiend, is nu een feit.

Maar dat Wiel op deze manier door Rotterdam aan de dijk wordt gezet, verdient de Antilliaan met Grote Verdiensten voor het Nederlands basketball zeer zeker niet. Bijl rept er bij RTV Rijnmond ook nog over dat Wiel “vorig jaar ziek is geworden”. Wiel kreeg in de tweede helft van het seizoen last van zijn hart, nadat er een probleem was opgetreden in de levering van zijn Amerikaanse medicamenten die zijn bloeddruk reguleren.

De opsomming van redenen waarom Randy Wiel – ooit assistent van Dean E. Smith bij de University of North Carolina en in de zomermaanden coach van Michael Jordan – moest vertrekken uit Rotterdam is weinig chique. Een woord van dank of van respect voor het werk van Wiel was voor Ruud Bijl kennelijk teveel gevraagd…

In Ferry Steenmetz krijgt Rotterdam Basketball College een capabele coach, die in zijn filosofie goed aansluit bij het spelerspotentieel waarmee de club de voorbije jaren heeft gewerkt. Maar dat diezelfde club in Randy Wiel afscheid neemt van een coach die zonder meer een plaats verdient in de Hall of Fame van het Nederlands basketball, daar had ene meneer Bijl zich namens Rotterdam Basketball College best wat meer rekenschap van mogen geven.

Deel!