Eerste plaats in poule lijkt binnen handbereik voor Orange Lions

Nederland heeft in de poule met Oostenrijk en Albanië de eerste klap – nee, een bescheiden eerste tikje – uitgedeeld. In Schwechat won het team van hoofdcoach Toon van Helfteren met 79-72 van de Oostenrijkers. Daarmee lijkt in de pre-WK-kwalificatie de eerste plaats in de groep binnen handbereik te liggen.

De Orange Lions hadden het traditioneel lastig. Ook vorig jaar speelde Nederland na een indrukwekkende oefenperiode als eerste tegen Oostenrijk. Met twee dikke zeges tegen Groot-Brittannië op zak kwam de dreun van de 72-75 nederlaag in de EK-kwalificatie toen hard aan. De Oostenrijkers wierpen in de Leidse Vijf Meihal een barricade op die Oranje in de laatste wedstrijd tegen Duitsland erg zuur opbrak.

Met Jakob Pöltl van de Toronto Raptors (25 punten en 5 rebounds) en Rasid Mahalbasic (10 punten en 5 rebounds) als mastodonten onder de borden bleken de Oostenrijkers opnieuw een erg taaie tegenstander. De Oostenrijkse prestaties konden haast vooraf op het statssheet worden ingevuld, want zoals altijd in de laatste onderlinge interlands pafte Thomas Schreiner de driepunter raak (4 uit 8 voor 16 punten).

Tegen de Oostenrijkse precisiemikkers en de inside dreiging hadden de Orange Lions het lastig, vooral omdat de zorgvuldigheid in de uitvoering bijna veertig minuten lang te wensen over liet. Toch bouwde Oranje vanaf het tweede kwart gestaag aan een kleine voorsprong, die nooit boven de tien punten kwam. Pas diep in de wedstrijd kreeg Nederland de kans een verschil van meer dan tien punten te maken, maar twee weinig doordachte persoonlijke fouten van Leon Williams leidden een radicale ommekeer in de wedstrijd in.

Bij 67-67 was Oostenrijk, met nog dik twee minuten op de klok, volledig terug. Een driepunter van topscorer Worthy de Jong (22 punten) zette Nederland evenwel op 70-67. In de twee slotminuten gaf Nederland de voorsprong nimmer meer uit handen. Het was vooral Charlon Kloof die het gewicht van de wedstrijd op zijn schouders nam met een serie NBA-waardige acties. Roeland Schaftenaar mocht in de buzzer een driepunter raak schieten voor een vertekend ‘ruime’ marge van 79-72.

Deel!