Duizend toeschouwers zien Nederland Estland verslaan

De zege werd door bondscoach Toon van Helfteren bestempeld als een “verrassing”, het duizend koppige publiek door hem bestempeld als “onverwacht”. In Den Bosch versloeg Nederland gisteravond onverwacht Estland met 74-71 en zat de Maaspoort verrassend vol.

Dubbele winst voor Oranje dus. De ‘must win’ kwam een beetje ‘shaky’ tot stand. Nederland liep in de eerste twee kwarten vlot uit naar een voorsprong van maar liefst 18 punten, maar zag die kloof ook weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. En smelten deed het in de Maaspoort.

Des te fraaier, dat Oranje het hoofd uiteindelijk koel hield en de noodzakelijke zege veilig stelde.

Grote aderlating was het ontbreken van Arvin Slagter, die zich vrijdagavond verstapte en voorlopig voor langere tijd rust zal moeten houden. Ondanks het ontbreken van Slagter speelde Nederland defensief erg sterk en gedisciplineerd. Met Worthy de Jong (9), Robin Smeulders (9) en Joshua Duinker (8) als toprebounders overklaste Nederland Estland bij vlagen.

Toch kon het grote reboundsoverwicht (42 om 27) niet altijd even gemakkelijk worden omgezet in scores. Terwijl ooit-Olympisch kampioen Tiit Sokk, coach van de Esten, vooral klaagde over de ‘easy baskets’ die zijn spelers Oranje cadeau deden. De haperingen zaten vooral in de Oranje machine zelf.

Wat in het concept van Nederland duidelijk ontbreekt, is een Grote Leider op de spelverdelerspositie. Juist op die plek had ook Slagter voor iets van verlichting kunnen zorgen, zeker toen Sean Cunningham diep in de wedstrijd strompelend van het veld moest. Leon Williams komt er met rasse schreden aan, maar hij heeft nog niet de balvastheid die op dit niveau noodzakelijk is voor een ‘onaantastbare’ uitstraling.

Toch, zo pareerde aanvoerder Kees Akerboom: “Dit is een jonge en onervaren ploeg. Dat zag je aan de turnovers. Maar ondanks al die kleine foutjes, bleef iedereen tot het eind van de wedstrijd hard werken. En we boeken iedere dag progressie.”

Deel!