Droom Donar eindigt in halve finale

De droom van Donar in de FIBA Europe Cup is in de halve finale een halt toegesproken door Umana Reyer Venezia. De kampioen van Italië ging in het uitverkochte Martiniplaza met 83-80 onderuit, maar had in de thuiswedstrijd met een 82-72 zege voldoende marge opgebouwd om de finaleplaats veilig te stellen. Brandyn Curry was met 23 punten de Groningse topscorer.

De Groningers hadden in het slotkwart twee keer uitzicht op een beter resultaat. Met drie driepunters op rij zorgde Brandyn Curry voor 70-60 en 73-63. Verder dan het egaliseren van de kloof kwam Donar echter niet. De Amerikaan Haynes gooide uiteindelijk de deur in het slot. Bij 77-69 leek Donar Venetië volledig in de tang te hebben, toen Haynes een noodschot losliet dat tot ieders verbazing binnenplofte voor 77-72. Die mentale dreun kwam Donar niet meer te boven, ook al liet Bruinsma (goed voor 21 punten) nog 81-74 aantekenen.

Volgens assistent Meindert van Veen lag het probleem echter niet in Martiniplaza. Van Veen: “We hebben het in de eerste wedstrijd laten liggen.” Die constatering was de spijker op zijn kop. Toch was de return in de halve finale van de FIBA Europe Cup niet het toonbeeld van de doorgaans doorslaggevende kracht van Donar. De ploeg oogde net iets minder als een hecht collectief. Net iets te vaak werd een individuele actie boven een collectieve oplossing gekozen. Daar kwam nog bij dat Sean Cunningham niet zijn beste dag had, waardoor Donar in de verdediging net iets te veel steken liet vallen.

Hoe dan ook, de Groningers hebben het Nederlands basketball met hun uitzonderlijke mars door Europa een grote dienst bewezen. Het was immers al bijna twee decennia geleden dat een Nederlands clubteam zo ver in een Europees bekertoernooi kwam. Een zege op de kampioen van Italië is eveneens een prestatie die met een lampje in de annalen moet worden teruggevonden.

Deel!