Donar verpulvert in finale play-offs record na record

Met een 48-76 zege heeft Donar in de finale van de play-offs opnieuw op ondubbelzinnige wijze het heft in handen genomen. De Groningers hebben nu tegen Landstede Basketball aan één overwinning op Hemelvaartsdag genoeg om uit te rukken voor de kampioenshuldiging op de Grote Markt. Lance Jeter (18), Jason Dourisseau (18), Drago Pasalic (16) en Chase Fieler (1o) verdeelden onderling de meeste Groningse punten. De serie dreigt voor de Zwollenaren op de grootste sof uit de historie van de play-offs uit te lopen.

Tegen Donar kwam geen van de Landstede-spelers in de dubbele cijfers. Dat was voor het eerst in de veertigjarige historie van de finale van de play-offs. Zwolle is nu gemiddeld de slechts scorende ploeg aller tijden in de finale van de play-offs met 55,75 punten per wedstrijd. Het vorige dieptepunt stond op naam van Den Helder dat in de finaleserie van 1999 gemiddeld slechts 57,43 punten per wedstrijd maakte. Ten opzichte van de best scorende ploeg aller tijden in de finale van de play-offs (Parker Leiden in 1978 met 103,33 punten per wedstrijden) maakt Zwolle gemiddeld 47,58 punten (!!!) per wedstrijd minder.

Zwolle maakte in het vierde kwart slechts 4 punten. Dat was een evenaring van het minste aantal punten dat ooit in een kwart in de play-offs werd gemaakt… De 15 punten die Zwolle in de tweede helft maakte, was het minste aantal punten ooit in een helft in een finalewedstrijd van de play-offs. Het was bovendien een evenaring van het record van de minste punten ooit in een helft van een play-offwedstrijd…

Donar onderstreepte zijn suprematie met twee voorlopige records. Nog nooit kwam het doelsaldo in de finale van de play-offs boven de honderd punten uit, maar Donar staat inmiddels op +103. Het gemiddelde verschil tussen beide teams in de finale van de play-offs staat staat eveneens in Gronings voordeel op de recordhoogte van 25,75 punten per wedstrijd. Het vorige record stond op naam van Amsterdam dat in 2001 in de finale van de play-offs Weert gemiddeld op een afstand van 16 punten hield.

Deel!