Donar trakteert Europa op master class zuiver schieten

Donar heeft in de FIBA Europe Cup een ware master class zuiver schieten ten beste gegeven. De Groningers schoten het fabelachtige totaal van 22 driepunters uit 33 pogingen raak en legden daarmee de basis voor de eclatante 109-69 zege op het Cypriotische Keravnos. Met in totaal 42 rake schoten uit 60 pogingen finishten de mannen van coach Erik Braal op een ongekend schotpercentage van 70 procent. Bovendien doorbrak Donar voor het eerst sinds 14 oktober 1982 in de Europa Cup de grens van 100 punten.

Thomas Koenis finishte als topscorer van de avond met 25 punten. Koenis nam 9 schoten en miste niet één keer. In de eerste helft was de startende center al goed voor 5 op 5 driepunters. In de tweede helft knalde hij nog twee vlekkeloze bommetjes binnen. Ook Brandyn Curry liet zich met 22 punten (5 op 7 driepunters) en 6 assists gelden.

Koenis zal met een efficiency rating van +36 hoge ogen gooien als FIBA Europe Cup Speler van de Week.

Donar had bij de hervatting van de Europese competitie geen kind aan de Cyprioten. De voorsprong uit het eerste kwart (29-22) was bij de rust al fors gegroeid (58-39) en liep vervolgens alleen maar op. Via 82-53 aan het eind van het derde kwart werd het uiteindelijk maar liefst 40 punten verschil.

Keravnos was de totale verbijstering nabij. Het team van coach Livadiotis leed pas zijn tweede nederlaag in de FIBA Europe Cup. Alleen op 1 november vorig jaar was de uitwedstrijd tegen het Hongaarse Körmend met 93-92 verloren.

Voor Donar waren de rust- en eindcijfers – hoe indrukwekkend ook – geen Europese records. In het allereerste Europese thuisoptreden ooit (de tweede Europese wedstrijd ooit van Donar) werd het Luxemburgse BCC Etzella Ettelbrück met 129-68 verslagen. Bij de rust had Donar op 12 november 1974 als een 68-38 voorsprong te pakken. De puntenrecords uit dat duel blijven allemaal staan. Al kwam Thomas Koenis met zijn 25 punten dicht in de buurt van de topscorer in de eerste Europese thuiswedstrijd van Donar: Jos Timmer was op 12 november 1974 met 28 punten de beste Groninger. Dragutin ‘Misko  Cermak maakte die avond 27 punten voor Donar.

Deel!