Donar met twee vingers in de neus landskampioen

Voor de zesde keer in de clubhistorie heeft Donar Groningen het landskampioenschap opgeëist. Van een titel wilden de Groningers maar wat graag weten; van een wedstrijd was op Hemelvaartsdag nauwelijks sprake. Landstede Basketball Zwolle werd met 85-55 opnieuw Martiniplaza uit geblazen.

Nog nooit eerder was de oogst van een team in één seizoen zo groot: de ploeg van coach Erik Braal won ook de SuperCup en de NBB Beker. De hegemonie van de Groningers werd onderstreept met een finaleserie die van iedere vorm van spanning was ontbloot en die (hopelijk snel) in de boeken zal verdwijnen met een serie twijfelachtige records. De play-offs waren propaganda voor Donar, maar bepaald geen propaganda voor de kwaliteit van het ‘Nederlandse’ basketball.

De vijfde wedstrijd was met de afgetekende 85-55 einduitslag andermaal een karikatuur van een finalewedstrijd. De marge van 30 punten was al de derde dodelijk saaie kloof in de play-offfinales van 2016-2017. Het gemiddelde verschil tussen beide finalisten was 26,6 punten, maar liefst 10 punten meer dan de vorige record serie. Het doelsaldo viel met 133 punten royaal in het voordeel van Donar uit; nog nooit was een finaleserie met een doelsaldo van boven de honderd punten geëindigd. Bovendien mag Landstede in de prijzenkast de trofee plaatsen voor de minst scorende play-offfinalist aller tijden (55,6 punten per wedstrijd).

Deel!