Donar met één been in kwartfinale FIBA Europe Cup

Donar mag zich (zo goed als zeker) gaan opmaken voor de kwartfinale van de strijd om de FIBA Europe Cup. De Groningers versloegen voor de derde keer op rij dit seizoen het Roemeense Cluj. De marge van 27 punten (103-76) moet royaal genoeg zijn om de achtste finales te overleven.

Donar had geen vlekkeloze start, maar herstelde de schade van het eerste kwart (19-20) in het tweede bedrijf. De voorsprong van 12 punten (46-34) bij rust werd in het derde kwart (kwartstand 33-21) verdubbeld naar 24 punten: 79-55.

Die comfortabele marge was de verdienste van Donar zelf, maar ook de resultante van het onsamenhangende spel van Cluj, dat bepaald niet was gebaseerd op een solide verdediging. Daardoor mochten de Groningers 29 driepunters schieten, waarvan er 15 binnen vielen. Cluj kwam vanachter de driepuntslijn niet verder dan 9 uit 30. Voeg daarbij het eclatante reboundoverwicht (39 om 25), de veel grotere algehele controle over het spel (10 om 24 turnovers) en de hoge mate van onbaatzuchtigheid resulterend in een continu oog voor de open medespeler (27 om 12 assists) en het verschil tussen beide ploegen had met hetzelfde gemak dik boven de dertig punten kunnen liggen.

Brandyn Curry was de Groningse gangmaker met 26 punten, 9 assists en 6 rebounds. Ook Evan Bruinsma (16 punten), Drago Pasalic (16 punten), Teddy Gipson (16 punten) en Jason Dourisseau (10 punten) eindigden verdiend in de dubbele cijfers. De punten van Dourisseau kwamen bovendien voort uit een perfecte manier van vrijlopen op de momenten waarop de backcourt van Cluj probeerde bij Donar de duimschroeven aan te draaien. Het leidde tot een paar even simpele als effectieve inleggertjes van Dourisseau onder de vijandelijke ring.

De overwinning van Donar op Cluj is zege nummer 11 in 19 Europa Cupduels. Beide getallen markeren een Nederlands record.

Deel!