Donar-collectief onbedreigd naar kwartfinale FIBA Europe Cup

Donar heeft zich in een matige wedstrijd betrekkelijk eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van de strijd om de FIBA Europe Cup. De Groningers waren voor de vierde keer op rij dit seizoen te sterk voor Cluj. In Roemenië werd het 76-69 voor de Groningers, die al een 103-76 zekere zege uit de thuiswedstrijd op zak hadden.

De Roemenen namen in de eerste helft maximaal 12 punten afstand van Donar, maar zelfs toen was al duidelijk dat het Donar-collectief de orkaan wel zou doorstaan. Een orkaan werd het vervolgens nimmer. Cluj acteerde onsamenhangend en het legertje Amerikaanse egotrippers in Roemeense dienst blonk vooral uit in het trekken van een eigen plan. Wanneer coach Mihai Silvasan in time outs de tactiek besprak, werd verveeld de andere kant uit gekeken…

Bij rust (41-37) had Donar de wedstrijd volledig onder controle om meteen na rust aan te tonen waarom collectief basketball vanuit een hechte defensie – zoals Toon van Helfteren met de Orange Lions al jaren predikt – als spelopvatting te allen tijde zou moeten prevaleren. De kwalificatie voor de kwartfinales kwam door de rustige uitvoering van de Groningers geen moment meer in gevaar. Zelfs de zege werd kalm en vakkundig binnengehengeld.

Dat Evan Bruinsma aan de kant moest blijven met een geblesseerde hand, het deed Donar geen pijn. Dat Thomas Koenis in de aanvallende executie regelmatig faalde, evenmin. Coach Erik Braal kon eenvoudig rouleren en kwam uiteindelijk zelfs aan het uiteinde van de bank terecht, waar spelers als Rienk Mast, Sjoerd Koopmans en Tim Hoeve doorgaans zitten de smachten naar speeltijd.

Drago Pasalic mocht met 20 punten slim uitgroeien tot de Groningse topscorer. Hij speelde gehaaid onder beide borden. Ook Arvin Slagter (13 punten en voor het eerste dit seizoen starter in een Europese wedstrijd) en de sobere maar solide Bradford Burgess (11 punten en ook voor het eerst Europees startend) eindigden in de dubbele cijfers.

Voor Slagter was het zijn 60ste wedstrijd in een Europa Cup. Hij passeerde de kaap van 500 punten en staat nu op een totaal van 505.

Coach Erik Braal coachte voor de veertigste keer een Europa Cupduel. Hij schroefde zijn aantal overwinningen op naar 22.

Voor Donar betekende de 76-69 zege in Cluj de 40ste zege in Europees verband. De Groningers hadden 104 duels nodig om tot 40 overwinningen te komen. In de FIBA Europe Cup was het de 20ste zege van Donar.

Tegenstander van Donar in de kwartfinale worden de Montenegrijnen van Mornar Bar, die met een overduidelijke 90-63 thuiszege op Oostende de 84-71 nederlaag van een week eerder in België goed maakten. De kwartfinalewedstrijden staan voor 21 en 28 maart op de wedstrijdkalender.

Deel!