DBL-bestuur besluit tot nederlaag voor Donar

De uitslag van de wedstrijd Aris Leeuwarden – Donar Groningen is van 58-84 omgezet in een 20-0 overwinning voor de Friezen. Coach Erik Braal van Donar bracht het DBL-bestuur voor de tweede keer in verlegenheid door de buitenlanderregel van de DBL te negeren: hij zette gelijktijdig vijf niet-Nederlanders binnen de lijnen.

Het hele verhaal doet het DBL-bestuur op de eigen website uit te doeken (overigens wel met een werkelijk wonderlijke eerste zin…:

In de wedstrijd Aris Leeuwarden–Donar Groningen van zaterdag 18 november 2017 heeft Donar voor de tweede keer de regel overtreden die in de DBL-ledenvergadering van 14 juni 2017 is aangenomen dat clubs vijf niet-Nederlanders op het wedstrijdsheet mogen vermelden.

Er mogen maximaal vier niet-Nederlanders op het veld staan. Vandaag heeft het demissionaire bestuur van de Dutch Basketball League besloten om de uitslag van de wedstrijd Aris Leeuwarden – Donar Groningen om te zetten in een reglementaire 20-0 overwinning voor Aris Leeuwarden.

Na de eerste overtreding van Donar op de buitenlanderregel is constructief overleg geweest over de situatie en staat het sanctievoorstel van het bestuur op de agenda van de ledenvergadering van woensdag 29 november 2017.

“Het demissionaire bestuur betreurt het zeer dat Donar de regel een tweede keer heeft overtreden voor de komende vergadering. Wij hadden er alle vertrouwen in dat Donar de regel na de eerste misser niet meer zou overtreden. Zeker niet voor de komende ledenvergadering hierover. We zijn door Donar hierdoor gedwongen nu dit besluit te nemen in lijn met het sanctievoorstel. De regel is er. De tweede overtreding ook. Het is geheel de verantwoordelijkheid van Donar en coach Braal dat het DBL-bestuur ongewenst in deze situatie is gebracht. Wij achten het daarom als ónze verantwoordelijkheid om dit besluit te nemen”, aldus Ramses Braakman, waarnemend voorzitter van de DBL.

Braakman vervolgt: “Coach Braal had gister een Technische fout moeten krijgen na de constatering. Dat zou zijn tweede T zijn geweest in het eerste kwart van de wedstrijd, met als gevolg dat Braal een diskwalificerende fout zou hebben gekregen en niet meer had mogen coachen. Dat had met nog drie kwarten te gaan de wedstrijd kunnen beïnvloeden. De scheidsrechters en de wedstrijdcommissaris hebben de regel echter helaas niet gehandhaafd, dat had wel moeten gebeuren. We hebben hierover nogmaals overleg met de NBB.”

Donar kan tegen de beslissing van het demissionaire bestuur in beroep gaan bij de DBL ledenvergadering van woensdag 29 november 2017 a.s. of bij de Commissie van Beroep van de Nederlandse Basketballbond.

In een reactie laat Donar weten het voorval te betreuren. De club gaat de rechtmatigheid van de sanctie van het demissionaire DBL- bestuur vóór 29 november onderzoeken.

Deel!