Coaches, aanvoerders en journalisten stemmen voor seizoenprijzen

Deze week is de stemming geopend voor de seizoenprijzen. Aan het eind van de reguliere competitie wordt traditioneel een serie persoonlijke prijzen uitgereikt. Om de traditie nog sterker te maken, is het aantal prijzen uitgebreid en de procedure vastgelegd.

Naast de gebruikelijke prijzen wordt een aantal prijzen uit het verleden in ere hersteld en zal dit jaar ook een nieuwe prijs worden uitgereikt: Sixth Man of the Year, zeg maar de beste speler die van de bank komt in de Dutch Basketball League.

Drie prijzen uit het verleden zullen opnieuw worden geïntroduceerd. Aan het eind van de reguliere competitie zullen de vijf beste verdedigers worden opgenomen in het All Defense Team en zullen de vijf beste rookies het All Rookie Team vormen. De verkiezing voor het All Defense Team werd in 1982 afgeschaft. Alleen in 2007 werd in Nederland een All Rookie Team gekozen.

Na afloop van de Play-Offs zal er voor het eerste sinds 2005 ook weer een Most Valuable Player van de Play-Offs worden gekozen. Die prijs werd in 2005 eenmalig uitgereikt aan Joe Spinks van Amsterdam.

Het aantal persoonlijke prijzen dat nu tijdens een seizoen zal worden uitgereikt bedraagt 15. Die prijzen zijn:

 • Most Valuable Player
 • Most Valuable Player under 23
 • Most Valuable Player Play-Offs
 • Most Valuable Player All Star Game
 • Most Valuable Player All Star Game under 23
 • Statistical Most Valuable Player
 • Coach of the year
 • Rookie of the year
 • Most Improved Player
 • Defensive Player of the year
 • Sixth Man of the year
 • All Star Team
 • All Defense Team
 • All Rookie Team
 • Referee of the year

In de nieuwe procedure heeft een commissie het hoofd gebogen over de regels en de gebruiken bij de verkiezingen. Ook houdt de commissie vinger aan de pols bij het verloop van de verkiezingsprocedure.

De prijs voor de ‘Rookie of the year’ illustreert het verschil tussen regels en gebruiken het best. Voor de uitreiking van onderscheiding bestaat slechts één regel: de prijs hoort te gaan naar een debutant in de DBL. Volgens die bepaling zouden ook alle nieuwe Amerikanen in de competitie voor de onderscheiding in aanmerking komen. Sinds 1975, toen de prijs in Nederland werd ingevoerd, staan echter uitsluitend Nederlandse winnaars op de erelijst. Aan dat gebruik wil de commissie vasthouden. De rookie hoeft echter niet per definitie een jonge speler te zijn, omdat voor die categorie spelers in 2004 de Most Valuable Player under 23 in het leven is geroepen.

De commissie wordt gevormd door de oud-internationals Bert Kragtwijk (tevens bestuurslid van de FEB) en Kees Akerboom senior, Gert Schurer van Aris Leeuwarden namens de FEB clubs en Martin Hoekstra – hoofdredacteur van de site van de DBL – als vertegenwoordiger van de media. De commissie staat onder voorzitterschap van Jacob Bergsma, die zich al dertig jaar bekommert over het vastleggen van de historie van het Nederlands basketball. De leden van de commissie hebben zelf geen stemrecht in de verkiezingen, maar zien wel toe op een correct verloop.

De prijswinnaars worden bepaald aan de hand van een stemming onder de coaches en aanvoerders van de clubs in de Dutch Basketball League en basketballjournalisten. De stem van de coaches en de aanvoerder weegt daarbij twee keer zo zwaar als de stem van de media.

Aan het eind van de reguliere competitie zullen de prijswinnaars bekend worden gemaakt. De uitreiking van de onderscheidingen zal plaatsgrijpen tijdens de eerste ronde van de play-offs. Voor prijswinnaars van teams die niet in de play-offs uitkomen, zal een ander passend moment worden gezocht.

Met de reglementering en het instellen van een toezichthoudende commissie hoopt de FEB een einde te maken aan discussies over de toekenning van seizoenprijzen en een standaard neer te zetten, waarmee gebouwd kan worden aan een duurzame traditie.

Deel!