Beste cadeau internationals voor jubilerende Van Helfteren: WINST!!!

De honderdste interland van coach Toon van Helfteren is door de Orange Lions bekroond met een daverende en sensationele zege op Duitsland. In Oberhausen stegen diverse internationals boven zichzelf uit om de Duitsers er met 71-75 onder te houden. Zelfs een chaotische slotfase boordevol tenenkrommende fouten bracht de zege niet in gevaar. Charlon Kloof was met 22 punten en een hele serie weergaloze acties de meest productieve Orange Lion. Nicolas de Jong (20 punten) en Yannick Franke (16 punten) kwamen allebei tot een persoonlijk puntenrecord.

Het tweede kwart, waarin Charlon Kloof nadrukkelijk het voortouw nam, bleek uiteindelijk doorslaggevend. Met een 16-24 marge in dat kwart boog Nederland een 29-22 achterstand om in een 35-40 voorsprong bij rust. Oranje speelde soeverein de wedstrijd uit, zelfs toen Mohamed Kherrazi met een bloedneus naar de kant moest en de defensieve balans onder druk werd gezet. Yannick Franke schoot met een heel belangrijke driepunter Nederland naar 60-72. Dat gat werd met angst en beven in de twee slotminuten gekoesterd totdat de winst definitief binnen was.

De Orange Lions haalden collectief het beste uit zichzelf naar boven en schonken daarmee Van Helfteren het beste cadeau op de dag dat hij als hoofdcoach jubileerde. Door de uit-zeges tegen Denemarken en Duitsland heeft Nederland bovendien weer zicht op een goede eindklassering in de poule en deelname aan EuroBasket 2017.

Scores Oranje: Charlon Kloof 22, Nicolas de Jong 20, Yannick Franke 16, Roeland Schaftenaar 6, Thomas van der Mars 4, Jessey Voorn 3, Arvin Slagter 2, Worthy de Jong 2, Dimeo van der Horst 0, Mohamed Kherrazi 0; Stefan Mladenovic en Thomas Koenis d.n.p.

 

1000-4

Deel!