Antio Sinterniklaas opnieuw uitgeroepen tot beste scheidsrechter

Voor de achtste keer hebben de coaches en de aanvoerders van de clubs in de Dutch Basketball League plus de basketballjournalisten Antio Sinterniklaas uitgeroepen tot Scheidsrechter van het jaar. Sinterniklaas evenaart met zijn achtste uitverkiezing wijlen Ton Rolvink.

De uitverkiezing in 2018 betekent dat Sinterniklaas voor de vijfde keer op rij als de beste scheidsrechter wordt beoordeeld. Ook in 2005, 2007 en 2009 mocht hij de hoogste eer in ontvangst nemen.

Antio Sinterniklaas kreeg in 2003 zijn FIBA-licentie. In 2012 floot hij tijdens het WK voor vrouwen onder 17 in Amsterdam. Op EuroBasket 2015 mocht hij drie duels leiden: Rusland – Polen, Bosnië en Herzegovina – Israël en Bosnië en Herzegovina – Finland. In 2016 nam Sinterniklaas op basis van videobeelden van de NOS de beslissing om de laatste score van Mohamed Kherrazi in de finale van de strijd om de NBB Beker af te keuren, waardoor niet Zorg en Zekerheid Leiden, maar SPM Shoeters Den Bosch de beker uit Zwolle mocht meenemen.

Bij de verkiezing van 2018 eindigde John van Dam als tweede. Antio Sinterniklaas kreeg met 17 stemmen bijna twee keer zoveel stemmen als Van Dam, die 9 stemmen kreeg.

De eensgezindheid onder de stemmers was evenwel minder groot dan in voorgaande jaren. In totaal kregen tien scheidsrechters die in de DBL actief zijn punten. De afgelopen twee seizoenen waren dat nog acht scheidsrechters, terwijl in 2015 slechts op zes scheidsrechters stemmen werden uitgebracht. In 2016 maakte Sinterniklaas het meeste verschil. Hij kreeg destijds 30 punten, terwijl de nummer 2 op de lijst, Joske Kuut, op 4 punten bleef steken.

Nu Sinterniklaas met zijn achtste prijs recordhouder Ton Rolvink evenaart, lonkt voor hem nog een ander record. Rolvink werd namelijk tussen 1993 en 1998 zes keer op rij uitgeroepen tot Scheidsrechter van het jaar. Tussen 1985 en 1998 was Ton Rolvink de enige scheidsrechter die werd onderscheiden. In de jaren dat Rolvink niet won, was er simpelweg geen verkiezing.

De verkiezing van de Scheidsrechter van het jaar bestaat sinds 1974. Toon Renout was in dat jaar de eerste die in de prijzen viel. Opmerkelijk genoeg ontbreekt de naam van Piet Leegwater op de erelijst. Leegwater was 32 jaar lang topscheidsrechter, floot in 1976 in Montreal de Olympische finale tussen Amerika en Joegoslavië, floot als enige twee EK-finales op rij en floot finales van Europa Cuptoernooien. Maar tot Scheidsrechter van het jaar werd hij nooit uitgeroepen…

In februari van dit jaar maakte de NBB een videoreportage over Antio Sinterniklaas. Die reportage is hier te bekijken.

 

UITSLAG 2018

Sinterniklaas, Antio 17
Van Dam, John 9
Van Bochove, Arnoud 7
Last, Tijmen 4
Shouman, Mohamed 3
Van Slooten, Bert 3
Den Hartog, Paul 2
Zbikowska, Sylwia 2
Dijkstra, Stephanie 1
Zwiep, Nico 1
Deel!